Dit zijn de allerrijkste mensen van Limburg

Print
Dit zijn de allerrijkste mensen van Limburg

Afbeelding: iStock

Henk Stienstra mag zich ook dit jaar weer de rijkste man van Limburg noemen. De vastgoedmagnaat uit Heerlen heeft een geschat vermogen van 735 miljoen euro en daaraan kan geen enkele andere Limburger tippen.

Stienstra is een vertrouwde naam in de Quote 500, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders die donderdag is gepubliceerd. Hij verdiende zijn geld aanvankelijk met vastgoed en breidde vervolgens zijn vermogen uit met zijn beleggingsmaatschappij Mercurius. Stienstra vindt zich in het overzicht van de allerrijksten terug op de 38ste plek. Dat is dertien plekken lager dan een jaar geleden. 

De tweede Limburger op de lijst is Jan Verhagen. De Roermondenaar (vastgoed) heeft wel enkele posities moeten prijsgeven, van 45 naar 52, maar hij hoeft met een vermogen van 525 miljoen echt niet op een houtje te bijten. Verhagen blijft de Limburgse nummer 3, farmaceut Jacques Lemmens uit Mook met zijn bedrijf Synthon, nog ruimschoots voor. Met een vermogen van 370 miljoen staat Lemmens op plek 77.

Vrije val
Ook Ger Ruijters (parkeren en vastgoed) mag niet in de lijst van rijkste Nederlanders ontbreken. De 86-jarige Maastirichtenaar vindt zich met een vermogen van 160 miljoen euro terug op plek 226. Dat is 87 plekken lager dan verleden jaar. Thijs Hendrix uit Nederweert staat op plek 308 (vorig jaar 225). Harry Laeven, verzekeringsmagnaat uit Heerlen, heeft met een vermogen van 80 miljoen een vrije val gemaakt: van 213 naar 430.  

Rob Raeven uit Noorbeek en Franz Bontrup uit Bunde debuteerden verleden jaar in de Quote 500. Natuursteenexploitant Bontrup is met een vermogen van 90 miljoen terug te vinden op plek 386 (van 365), maar hij blijft Raeven nog ver voor. De groothandelaar in banketproducten is met 78 miljoen op de balans goed voor plek 447 (van 332). 

Lees verder onder de foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Harry Maessen op het circuit in Venray. foto Stefan Koopmans

Andere Limburgers die in de lijst voorkomen zijn: Rien en Pierre Leeyen (Beringe): 80 miljoen (van 317 naar 432), Harry Maessen (Venray): 79 miljoen (van 347 naar 444), Harald Swinkels (Panningen): 73 miljoen (van 498 naar 484). Mart Christiaans (Horst) en Pierre Gubbels (Noorbeek) zijn uit de lijst verdwenen.

Meer miljardairs
Het gaat goed met de allerrijksten van Nederland. De nieuwe Quote 500 telt maar liefst 26 mensen met een vermogen van minstens een miljard. Het totale vermogen is opgelopen tot 146,4 miljard euro, een kwart meer dan een jaar eerder.
Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken, is momenteel de rijkste Nederlander. Met een vermogen van 12,5 miljard euro staat ze bovenaan de nieuwste editie van de Quote 500. Volgens het zakenblad is het vermogen van De Carvalho-Heineken in een jaar tijd met ruim 13 procent toegenomen

Lees verder onder foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Charlene de Carvalho-Heineken. foto ANP

In eerdere jaren ontbrak De Carvalho-Heineken nog op de lijst van het zakenblad omdat zij in het buitenland woont, maar dit jaar is ervoor gekozen om ook deze groep Nederlandse rijken mee te nemen. Ze neemt de toppositie over van Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, die met 4,3 miljard euro op de tweede plaats staat.

Rijkste families
De rijkste familie in Nederland blijft onbetwist de familie Brenninkmeijer, meldt Quote. Dankzij onder meer de C&A-winkels bouwde de Brenninkmeijers een vermogen op van een duizelingwekkende 22 miljard. De familie Melchior, naar schatting goed voor een vermogen 1,3 miljard, dankt zijn vijfde positie op deze lijst aan het zakelijke vernuft van de puissant rijke en wijlen Leon Melchior. Na de verkoop van zijn zeer succesvolle bouwbedrijf aan SHV ontpopte de Maastrichtenaar zich als zeer succesvol ondernemer. Hij overleed in 2015 op 88-jarige leeftijd. De Maastrichtse familie Grouwels, groot geworden in het vastgoed, staat met een vermogen van 450 miljoen euro als nummer 22 op deze lijst. 

Lees verder onder de foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

DJ Tiësto. foto ANP

BN'ers
Gefortuneerde BN'ers zijn onder anderen tv-producent en oud-acteur Reinout Oerlemans (165 miljoen euro), dj Tiësto (120 miljoen) en media-ondernemer en oud-radio-dj Lex Harding (75 miljoen). 

 

 

 

.  

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen