'Rijkswacht betrokken bij overval Bende van Nijvel'

Print
'Rijkswacht betrokken bij overval Bende van Nijvel'

Politie in de Delhaize van Aalst, na de bloedige overval in 1985. Afbeelding: AD/Hollandse Hoogte

De laatste overval van de beruchte Belgische Bende van Nijvel, op een Delhaize-supermarkt in Aalst, zou mogelijk zijn gemaakt door de Belgische rijkswacht.

Een oud-rijkswachter heeft volgens Vlaamse media twee weken geleden aan de federale politie verklaard dat het om een inside job ging.

De man had naar eigen zeggen van hogerhand het bevel gekregen om op 9 november 1985 de bewaking van de supermarkt een halfuur voor sluitingstijd terug te trekken. Kort na het vertrek van de twee rijkswachters overviel de bende de supermarkt. Er vielen acht doden.

Nieuwsgierig
Jef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers in Aalst, had het woensdag over "een gouden tip die van doorslaggevende aard kan zijn”. Hij wilde niet bevestigen dat hij doelde op de verklaring van de rijkswachter. Het Openbaar Ministerie zegt niet op de hoogte te zijn van de getuigenis, maar is wel 'zeer nieuwsgierig.'

De reus
Bij de overvallen van de Bende van Nijvel vielen in de jaren tachtig 28 doden. De aandacht ervoor is opgelaaid toen onlangs bekend werd dat een andere oud-rijkswachter, Chris Bonkoffsky, op zijn sterfbed heeft opgebiecht dat hij het bendelid 'de reus' was. 'De reus' had volgens getuigen de leiding bij de in militaire stijl uitgevoerde aanslagen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →