Vertraging: kernramptabletten later in de brievenbus

Print
Vertraging: kernramptabletten later in de brievenbus

Afbeelding: De Limburger

De jodiumtabletten die de overheid verspreidt onder mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen, vallen wat later in de brievenbus. Er is iets misgegaan bij het bedrijf dat de pakketjes verstuurt.

De pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeluk in een centrale kan vrijkomen. Dat kan vooral bij jongeren schildklierkanker veroorzaken. De tabletten zouden tussen 10 en 25 oktober worden bezorgd. Maar door de vertraging kan het tot 15 november duren voor ze op de mat vallen, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Tabletten
De tabletten worden gestuurd aan kinderen en jongeren die minder dan 100 kilometer van een centrale wonen. Volwassenen tot en met veertig jaar binnen een straal van 20 kilometer van een kernreactor krijgen ze ook.

Gevaar
De pillen worden vrijwel in heel Limburg verspreid. Er is een cirkel van 100 kilometer getrokken vanaf de kerncentrale Tihange. Daarbinnen valt heel Zuid- en Midden-Limburg en een groot deel van Noord-Limburg tot en met de gemeente Beesel.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →