Ruim 200 vogels gestolen in Nuenen: 'Emotionele schade is heel groot'

Print
Ruim 200 vogels gestolen in Nuenen: 'Emotionele schade is heel groot'

De lege kooitjes waarin de gestolen vogels zaten. Afbeelding: Miriam van den Nieuwenhof

Tijdens de voorbereidingen voor een vogelshow in het Brabantse Nuenen zijn in de nacht van woensdag op donderdag tussen 200 en 250 vogels gestolen.

De waardevolle kanaries en tropische vogels waren bijeengebracht in de kantine van de honkbalvereniging in Nuenen voor een keuring op donderdag en een show vanaf vrijdag. Vanwege de diefstal gaat de show niet door, zei voorzitter Stan Dielissen van Vogelvereniging De Bastaarden donderdag.

50 tot 400 euro per stuk
De diefstal werd donderdagochtend ontdekt. Dielissen legde uit dat de vogels 50 tot 400 euro per stuk kosten en dat het de dieven vermoedelijk te doen is om de handel. 

Niet eerder voorgekomen
"Voor zover wij weten is het is niet eerder voorgekomen dat er vogels van een show zijn gestolen, ook de keurmeesters hadden daar nooit van gehoord”, vertelt secretaris van de vereniging Lambert van Gelooven. "De meeste vogeltjes, vooral de kanaries, zijn uit hun kooitjes gehaald en in een loper gestopt, een verzamelkooi. Maar er zijn ook vogeltjes met kooitje en al door het raam naar buiten gegaan; de postuurkanaries en de kistvogels. Ze zijn heel selectief te werk gegaan. Ze wisten wat ze wilden hebben."


De leeggeroofde vogelkooien in Nuenen - Foto: Miriam van den Nieuwenhof

Raam kapotgeslagen
De dieven hebben een raampje van de kantine kapotgeslagen en zijn met een aanhanger van de honkbalclub verdwenen. Het alarm heeft niet gewerkt. De politie was donderdagochtend aanwezig om aangifte op te nemen en camerabeelden veilig te stellen. Na het onderzoek door de politie moet er worden geïnventariseerd welke vogels er weg zijn en dan moeten de eigenaren worden ingelicht” vervolgt Van Gelooven zijn verhaal. "En ook al zijn we collectief verzekerd, de emotionele schade is vele malen groter dan dat wat wordt vergoed."