Schietende agent ook in hoger beroep ontslagen van rechtsvervolging

Print
Schietende agent ook in hoger beroep ontslagen van rechtsvervolging

Afbeelding: ANP

Wijkagent Clarence P. (56) is in hoger beroep ontslagen van rechtsvervolging voor het in het been schieten van een verdachte.

Volgens het Hof is er sprake van putatief noodweer. Door eerdere problemen met motorclubs in de regio en het verwarde gedrag van de verdachte had de agent er volgens de rechter van uit mogen gaan dat hij een wapen had. 

Het OM eiste eerder op de dag een taakstraf van 100 uur. De rechter deed meteen dezelfde dag uitspraak omdat die anders vier weken op zich zou laten wachten in verband met de vakantie van een van de raadsheren.

Lees ook: Eis OM: taakstraf voor agent die man in been schoot

De politieman reageerde op een melding dat er vuurwerk tegen de voordeur van een huis was gegooid. P. dacht te maken te hebben met iemand die een aanslag op een lid van een motorbende wilde plegen. Vlak voor het voorval was er zo’n aanslag in de gemeente geweest. Pas nadat P. de man had neergeschoten bleek dat het om een ongewapende en verwarde man ging. De vuurwerkbom bleek achteraf slechts een steen. 

Rechtbank
Wijkagent P. werd in april van dit jaar door de rechtbank ook al ontslagen van rechtsvervolging. In die zaak was ook honderd uur taakstraf geëist, met daarnaast een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Die voorwaardelijke strafeis is in hoger beroep vervallen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →