Vader ontvoerde kinderen: 'Haal mijn kinderen terug uit kalifaat'

Print
Vader ontvoerde kinderen: 'Haal mijn kinderen terug uit kalifaat'

Aysha en Luca werden in 2014 meegenomen naar het kalifaat Afbeelding: Politie

De vader van Luca en Aysha die in 2014 uit Maastricht door hun moeder naar het kalifaat zijn ontvoerd, vindt dat de Nederlandse overheid de plicht heeft om zijn kinderen terug te halen.

De vader, die anoniem wil blijven, doet bij EenVandaag een dringend beroep op de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus. "De minister moet zich beseffen dat het om Nederlandse kinderen gaat die hier niet om hebben gevraagd".

Zijlijn
Luca en Aysha zijn nu 10 en 11 jaar oud. Sinds ze drie jaar geleden werden meegenomen door hun moeder heeft de vader niets meer van ze gehoord en hij weet niet waar ze zijn. Alleen via familie hoort hij af en toe hoe het met de kinderen gaat en hij maakt zich grote zorgen. “Je weet dat je kinderen ergens zijn, je staat langs de zijlijn, je kunt alleen afwachten. Als je dat zelf overkomt, daar kun je er makkelijker mee omgaan dan je eigen kinderen. Ze moeten niet aan hen komen.”

Het programma sprak met meer ouders wier kinderen in (voormalig-)IS gebied verblijven. In totaal gaat het om ongeveer 80 kinderen die in het gebied zitten.

Harde lijn
Nederland haalt in principe geen mensen op uit het strijdgebied. Nederlanders die terug willen moeten zelf naar het consulaat komen. Volgens de ouders zijn de kinderen de dupe van die harde lijn. "Je kan niet zomaar zeggen, de moeder heeft foute keuzes gemaakt dus pech. Dat kun je niet maken," zegt de vader van de Maastrichtse kinderen. “Deze kinderen hebben er niet om gevraagd, je hebt als Nederland een plicht om ze proberen terug te krijgen, hoe dan ook."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →