Twijfels bij rechter over sluiten truckparking Keulse Barrière

Print
Twijfels bij rechter over sluiten truckparking Keulse Barrière

Afbeelding: Lé Giesen

Venlo - Twijfels bij rechter over de acute noodzaak om parkeerplaats Keulse Barrière te sluiten. Wegrestaurant De Nieuwe Keulse vocht dit besluit van Venlo donderdag aan.

Nadat voorzieningenrechter Rob van Leeuwen anderhalf uur heeft geluisterd naar de uitgebreide betogen van wegrestaurant De Nieuwe Keulse en de gemeente Venlo, geeft hij voor het eerst zijn mening over de sluiting van de truckersparkeerplaats aan de Keulse Barrière. "De acute noodzaak om het gehele terrein dicht te gooien is mij niet zo helder", aldus Van Leeuwen. "Ik moet daar nog verder over nadenken, maar ik vraag mij af of de gemeente niet meer rekening had moeten houden met de belangen van iemand die dit terrein heel hard nodig heeft. Zeker zolang het bedrijf Van Cranenbroek nog niet bouwt aan zijn vestiging op het terrein."

Omzet
De rechter doelde op uitbaters Ludo en Anja Stroink van wegrestaurant De Nieuwe Keulse. Zij zagen de omzet met 65 procent kelderen nadat de gemeente Venlo besloot de truckersparkeerplaats voor hun deur op 19 oktober te sluiten. De gemeente besloot hiertoe omdat met name in de weekenden Oost-Europese truckers het terrein ernstig vervuilenden. Venlo vond het niet meer verantwoord eigen medewerkers de poep op te laten ruimen. Ook stelt de gemeente dat enkele putten in dermate slechte staat zijn dat het risico op verzakkingen bestaat. En daar kan Venlo geen verantwoording voor nemen, betoogde advocaat Ralf Thijssen namens de gemeente.

Advocaat Gerard van Dinter van De Nieuwe Keulse zei in de rechtbank dat het wegrestaurant hiermee "op bruuske wijze wordt geëuthanaseerd.” Van Dinter: "Ludo Stroink heeft geprobeerd de problemen samen met de gemeente op te lossen. Er zijn talloze alternatieven. Maar de gemeente kiest ervoor Stroink uit te roken omdat het bedrijf Van Cranenbroek er moet komen."

Kosten
In eerste instantie vroeg de rechter beide partijen onderling in gesprek te gaan over een oplossing. "Ik heb hier bijvoorbeeld niet gehoord waarom een weekendafsluiting niet mogelijk is. En misschien kunnen jullie samen de kosten delen voor extra containers en toiletten?"

Beide partijen toonden zich in de rechtbank bereid met elkaar in gesprek te gaan. Maar omdat een oplossing door het gemeentebestuur geaccordeerd moet worden en dit lang kan gaan duren, vroeg de Nieuwe Keulse de rechter een oordeel te vellen. Die doet dit zo snel mogelijk.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen