Risicobeton gebruikt in zeker vijfentwintig Limburgse gebouwen

© Bert Jansen

Ten minste vijfentwintig objecten in Limburg worden momenteel doorgelicht op hun veiligheid. In de gebouwen is eenzelfde betonconstructie toegepast als bij de dit voorjaar ingestorte parkeergarage bij de luchthaven van Eindhoven.

Serge Sekhuis

Het gaat om (zorg)appartementen, scholen, kantoren en parkings. Nergens is sprake van een acuut veiligheidsrisico.

Entre DeuxMeest in het oog springende objecten zijn winkelcentrum Entre Deux in Maastricht, het nieuwe stadskantoor in Venlo, het Museumplein in Kerkrade en de garages van het Arcus College in Heerlen en het Zuyderlandziekenhuis in Geleen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

De enige plek waar direct al maatregelen worden getroffen is de Arcus-parking. Dat gebeurt op advies van ingenieursbureau Palte, dat in opdracht van de gemeente Heerlen de garagevloeren onderzocht. Hoewel geen scheurvorming of overmatige doorbuiging is geconstateerd, worden er vanaf maandag toch stutten geplaatst, moet filevorming worden vermeden en wordt de vloer wekelijks gemonitord. Zowel de school als de gemeente benadrukken dat de garage veilig genoeg is om te blijven gebruiken.

Eindhoven Airport

In mei stortte bij Eindhoven Airport een parkeergarage in aanbouw in. In september concludeerden TNO en adviesbureau Hageman na onderzoek dat de instorting is terug te voeren op het gebruik van voorgefabriceerde breedplaten, die ter plekke worden voorzien van een extra laag beton. In Eindhoven betrof het platen van het type BubbleDeck.

De waarschuwing van de onderzoekers dat elders in het land gebouwen met dezelfde constructie staan, bracht minister Plasterk ertoe om alle gemeenten te vragen de risico’s en veiligheid te inventariseren. Het daadwerkelijk inspecteren van die gebouwen, gebeurt in eerste instantie door de eigenaren zelf. Zij hebben er zes weken de tijd voor gekregen. Veel gemeenten melden dat de inventarisatie nog niet is afgerond.

Lees ook: Kunnen we nog wel veilig winkelen en parkeren?

In Sittard-Geleen liggen behalve de Zuyderlandgarage ook de brandweerkazerne, het Ligne-complex en scholengemeenschap Trevianum onder de loep. Kerkrade heeft speciale aandacht voor wijkzorgcentrum Kling Nullet en het Activerium- en Klankstaedte-complex.

Onder de loep
In Reuver gaat het om de garage van het voormalig Heilig Hartklooster, in Echt om het zorg- en kantoorcomplex d’n Hengenderhaof en in Maastricht ook om de nieuwe woningen aan de Lindenkruishof. In Venlo ten slotte zouden ook het Scelta Institute en het Blaricumcollege onder de loep liggen. In Roermond de parking van het Retailpark.

Elders in het land zijn afgelopen weken meerdere gebouwen preventief (tijdelijk) gesloten. In Limburg was dat nog niet het geval. De gemeenten Brunssum, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Schinnen, Leudal en Valkenburg laten weten dat daar - zover bekend - geen Bubbledeck-gebouwen staan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal