Het water staat zes Weerter amateurvoetbalclubs tot aan de lippen

Print
Het water staat zes Weerter amateurvoetbalclubs tot aan de lippen

Afbeelding: John Peters

Zes voetbalclubs in Weert hebben het zwaar. Ze kregen dit jaar te maken met een verhoging van de huren met 50 procent en een verlaging van de subsidies.

Jos Levels, bestuurslid van SV Laar, geeft het toe. De bezuinigingen van de gemeente op de Weerter verenigingen en de verhoging van de huren voor de sportaccommodaties is vorig jaar bij de voetbalclubs "erdoor geschoten”. De voetbalclubs reageerden te laat op de bezuinigingsvoorstellen van de gemeente, de besluiten waren al genomen. Nu zitten ze met de brokken.

Verhoging contributie 
En die zijn groot, zeggen ze. "Het is inderdaad heel erg”, zucht Levels. "We hadden bij SV Laar gedacht jaarlijks zevenduizend euro aan de kant te kunnen leggen voor de vernieuwing van onze kleedlokalen. Maar dat geld wordt nu helemaal opgeslokt door hogere huurkosten en lagere subsidie. Inmiddels hebben we de contributie van de leden ruim 10 procent moeten verhogen. We willen voetbal graag laagdrempelig houden, maar dat zal zo niet lukken.” 

15 euro erbij
Volgens Peter Weekers van voetbalclub MMC is zijn vereniging niet alleen dubbel getroffen door de gemeente, maar lopen de kosten ook door andere oorzaken op. "De KNVB wil dat we pupillen intensiever gaan begeleiden. Daarvoor hebben we mensen nodig die we op moeten leiden. Door minder vrijwilligers moeten we daarvoor betaalde krachten inschakelen. Verder zijn er minder inkomsten van de kantine, wordt de sponsoring minder en zijn de kosten voor trainers hoger. Alleen al de verhoging van de huur en de verlaging van de subsidie leiden tot een verhoging van de contributie van vijftien euro voor alle leden.” 

Steun
Zes voetbalclubs (MMC, DESM, Wilhelmina ’08, SV Laar, Brevendia Stramproy en FC Oda) met samen 3300 leden hebben onlangs hun financiële problemen voorgelegd tijdens een presentatie. Daarbij waren vertegenwoordigers van alle politieke partijen in Weert aanwezig. Dat heeft inmiddels geleid tot een voorstel van D66 en DUS aan de gemeenteraad op 15 november. Beide partijen stellen voor komend jaar 50.000 euro uit te trekken om de zes clubs te steunen. Komend jaar zou dan gesproken moeten worden over een definitieve oplossing, stellen de twee partijen voor. "Die 50.000 euro is mooi, maar het moet geen lijmen en plakken worden”, zegt Math Smeets, voorzitter van FC Oda. "Dat geld compenseert alleen de contributieverhoging. Voor de andere problemen van de clubs moet ook een oplossing komen.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →