Haal de ijskrabber maar tevoorschijn: koude nachten op komst

Print
Haal de ijskrabber maar tevoorschijn: koude nachten op komst

Afbeelding: ANP

De kans is groot dat we begin komende week de autoruiten moeten krabben. De meteorologen verwachten dat het 's nachts flink kan gaan afkoelen, met lokaal kans op temperaturen onder nul. "Handschoenen en een muts zijn dan geen overbodige luxe", aldus Raymond Klaassen van Weerplaza.

Het koude weer volgt op een wisselvallig weekend. Klaasse: "Morgen is het nog vrij zacht met temperaturen tussen de 14 en 17 graden. Dat is lager dan het record van 21 graden in Maastricht uit 1994, maar nog steeds goed voor een plek in de top 5 sinds de metingen." Zondag wordt het ietsje frisser, met een maximumtemperatuur overdag van rond de 10 graden.

Vriezen
De echte kou komt vanaf zondagavond ons land binnen: "We krijgen dan een rustiger weerbeeld", stelt Klaassen. "Het wordt vrij fris omdat we meer hogedrukinvloed en dus opklaringen krijgen. Daardoor daalt de temperatuur in de nacht van zondag op maandag en die van maandag op dinsdag lokaal tot het vriespunt."

Krabben
Omdat de kou tot neushoogte zou kunnen optrekken, verwacht Klaassen dat her en der autoruiten zullen bevriezen. "Dat wordt dan inderdaad krabben. En scholieren die wat verder moeten fietsen doen er goed aan om handschoenen en een muts te dragen. Die zijn dan zeker geen overbodige luxe."

Het lijkt er overigens op dat de kou niet direct standhoudt. Klaassen: "Vanaf woensdag komt er meer bewolking, waardoor het 's nachts minder afkoelt. Daardoor is er ook een kleine verhoging in de kans op een buitje, maar ik verwacht dat het qua regen alleszins mee zal vallen."