Zeldzame eikelmuis dreigt te verdwijnen uit Limburg

Print
Zeldzame eikelmuis dreigt te verdwijnen uit Limburg

Volgens de Zoogdiervereniging komen er nog maar enkele eikelmuizen in het Savelsbos. Afbeelding: ANP/ Harry Heuts

De zeldzame eikelmuis, ook wel fruitdiefje genoemd, dreigt uit Limburg te verdwijnen. Dat stelt de Zoogdiervereniging.

Er komen volgens de Zoogdiervereniging nog maar hooguit een stuk of tien van deze dieren voor in het Zuid-Limburgse Savelsbos. Elders in het land komt het diertje, met opvallend boevenmasker en pluimstaart, zover bekend niet voor.

Geen maatregelen
Volgens de Zoogdiervereniging zijn er geen specifieke beschermende maatregelen genomen voor het dier, terwijl bekend zou zijn dat de soort in aantal achteruitging. Voor dieren als de hamster en hazelmuis daarentegen zijn volgens de vereniging wel maatregelen genomen. Tijdens een vangsessie afgelopen najaar zijn er nog maar vijf eikelmuizen aangetroffen. Hoewel de zoogdierenspecialisten ervan uitgaan dat het daadwerkelijke aantal iets hoger ligt, vrezen zij wel dat het dier dreigt te verdwijnen als er niets gebeurt.

Onderzoek achteruitgang
De SP in de Provinciale Staten heeft vragen gesteld over de zeldzame eikelmuis. De partij wil onder meer weten van het college van Gedeputeerde Staten (GS) of de provincie nader onderzoek wil doen naar de reden van achteruitgang van het aantal eikelmuizen. Ook wil de SP weten welke maatregelen zij willen nemen om de dieren te beschermen. Verder vraagt de SP of het waar is dat er eikelmuizen zijn uitgezet in Zuid-Limburg en waar dat dan is geweest.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →