PVV-leider Wilders roept op tot massademonstraties

Print
PVV-leider Wilders roept op tot massademonstraties

Geert Wilders. Afbeelding: ANP

PVV-leider Geert Wilders roept op tot massademonstraties 'tegen het weggeven van ons land'. Hij wil, samen met zijn extreemrechtse Vlaamse collega Filip Dewinter, 'het maatschappelijk verzet bundelen' in Nederland en België, mogelijk bij moskeeën. "U zult nog veel van ons horen."

Wilders en Dewinter zijn boos omdat de burgemeester van Molenbeek een voor vrijdagmiddag geplande 'islamsafari' in 'Europa's jihadhoofdstad' heeft verboden omdat ze een hevige verstoring van de openbare vrede verwachtte.

Niet accepteren
De PVV-voorman zegt ook van plan te zijn dergelijke bezoeken aan wijken in Nederland te gaan brengen. "Ik hoop niet dat ik dit ook in Nederland zal meemaken. Dat zal ik niet accepteren", zegt hij. "Een gekozen parlementariër moet op elke vierkante meter van zijn terroritorium kunnen komen. We wilden aantonen in Molenbeek dat dit ons grondgebied is en niet een soort Raqqa, maar door het handelen van de burgemeesters blijkt dat het wel degelijk gaat om moslim-enclaves."

Wilders hoopt op veel plaatsen protesten te kunnen organiseren. Dat zal enige tijd kosten, maar 'het lijdzame verzet is voorbij', vulde Dewinter hem aan. "Genoeg is genoeg", aldus Wilders. "We moeten ons grondgebied terugveroveren."

Beroep
Wilders en Dewinter gaan in beroep tegen hun toegangsverbod in Molenbeek en delen van Brussel. Ze noemen de burgemeesters van Molenbeek en Brussel 'islamcollaborateurs die plat op hun knieën gaan voor het moslimfundamentalisme'.

"Molenbeek is daarmee officieel de eerste islamitische no go zone geworden in ons eigen land", aldus Dewinter. Volgens Wilders is het nog nooit vertoond dat gekozen volksvertegenwoordigers geen toegang hadden tot hun eigen grondgebied. "Dat komt door een politieke elite die capituleert. Moslims reizen makkelijker dan gekozen volksvertegenwoordigers, die met arrestatie worden bedreigd als ze hun eigen grondgebied of dat in een buurland willen bezoeken." 

Moskee
Wilders en Dewinter benadrukken niet te hebben willen provoceren met hun bezoek. De twee hadden wel twee persmomenten gepland, waaronder een bij de grote moskee in Brussel, rond gebedstijd. Dat was uiteindelijk een van de redenen voor de Brusselse burgemeester om het bezoek te verbieden: "We tolereren geen racistische haatboodschap."

Volgens Wilders is ook premier Rutte laf. Hij stelt zich volgens hem op 'als een ambassadeur van het kalifaat in Nederland'. Volgens de PVV-leider zijn 'de politieke lafaards' verantwoordelijk voor het ontstaan van dit soort wijken. "In Midden- en Oost-Europa hebben ze deze problemen niet omdat die landen worden geleid door politici die zeggen: 'hier is onze cultuur leidend'. Het cultuurelativisme bij ons is de kanker aan de democratie van de toekomst", zegt Wilders. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →