Rutte: relschoppers Blerick 'klootzakken'

Print
Rutte: relschoppers Blerick 'klootzakken'

Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte noemt de gebeurtenissen in het Venlose stadsdeel Blerick "zeer ernstig". Dat zei hij vrijdag op zijn eerste wekelijkse persconferentie na zeven maanden. Journalisten en camerateams werden donderdag in de wijk aangevallen. Politie werd met stenen bekogeld. In de wijk had een dag eerder een dodelijke schietpartij plaatsgevonden.

"Politiemensen moeten hun werk kunnen doen, journalisten moeten hun werk kunnen doen. Dit is een land waar de staat en niet de straat regeert", aldus Rutte. Volgens hem hebben politie en lokaal bestuur "adequaat" opgetreden. Verder is het een zaak van de lokale autoriteiten, voegde hij eraan toe.

Veilig
De overheid kan dit soort zaken niet in zijn eentje oplossen, zei de premier. "Terecht dat Nederland in de eerste plaats ook naar de overheid kijkt om er voor te zorgen dat de mensen in het land veilig zijn. "Maar daar kan het niet bij blijven" Het is ook een zaak van de directe familie en vrienden van deze "klootzakken" om hen ter verantwoording te roepen.

Als er extra politie-inzet nodig is, gaat die er komen. Dat zei minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar aanleiding van de gebeurtenissen in Blerick. Hij heeft een gesprek gehad met korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie waarbij hem is verzekerd dat extra politie-inzet mogelijk is. De minister noemde het belagen van media en politie "uiterst kwalijk". "Dit kan absoluut niet."

Schietpartijen
De buurtbewoners gingen de straat op omdat Blerick de laatste maanden bij herhaling geteisterd wordt door schietpartijen. Burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo wil dat de politie gaat onderzoeken of er een verband bestaat met de schietpartij deze week en enkele eerdere schietpartijen in Blerick. De eerdere hadden volgens hem allemaal met drugs te maken. Of dat ook voor de dodelijke schietpartij van woensdag geldt is nog niet bekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →