Noorderplas moet plek worden voor funactiviteiten

Print
Noorderplas moet plek worden voor funactiviteiten

Afbeelding: Peter Wijnands

De Noorderplas in Roermond moet zich vooral ontwikkelen tot een recreatieplas, met veel funactiviteiten. In en rond de Zuiderplas (Hatenboer) moet het accent komen te liggen op watersport, jachthavens en luxe verblijfsvoorzieningen.

Dat is de conclusie van het ‘ontwikkelingskader stedelijke Maasplassen’, een rapport dat bureau Kragten in opdracht van de gemeente heeft gemaakt. Aanleiding waren de plannen van ondernemer Perry Houkes, tevens eigenaar van Oolderhuuske, die de Noorderplas heeft gekocht en er grootste plannen mee heeft.

Inspraak
Hoewel de gemeente destijds liet weten dat er eerst een ontwikkelingskader moest komen om de plannen aan te toetsen, benadrukt wethouder Raja Moussaoui dat het geen vereiste is om de benodigde vergunningen te verlenen. "We willen vooral bewoners inspraak geven. Zeker gezien Solar liggen ontwikkelingen rond de Noorderplas gevoelig.”

Waterpark
Het document dat er nu ligt, sluit naadloos aan bij de plannen van Houkes. Veel activiteiten die hij wil ontplooien, worden in het rapport als opties  genoemd. Wakeboardbaan, verhuur van sloepen, waterpark, zandbeaches, outdooractiviteiten. Om het water echt onderdeel van de stad te maken, moeten er volgens het rapport meer watersportwedstrijden en evenementen op en rond de Noorderplas komen. De campings hebben een upgrading nodig en de bereikbaarheid van de plas moet beter door de aanleg van fiets- en wandelpaden.

 

Voor de Zuidplas aan de ander kant van de Maasbrug noemt het rapport geen nieuwe ontwikkelingen. Het blijft bij een opsomming van wat er nu is. Deze plas is volgens de onderzoekers vooral geschikt om te varen en te zeilen -  er ligt een internationale wedstrijdzeilbaan - en moet met zijn vier jachthavens het stempel ‘‘marina’ krijgen. De verblijfsrecreatie - camping Hatenboer, Marina Oolderhuuske - is van hoge kwaliteit.  Er is een plan voor een bungalowpark  op de kop van  Hatenboer, maar dat ligt al jaren in de ijskast.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →