Kleine scholen met weinig leerlingen hoeven minder snel dicht

Print
Kleine scholen met weinig leerlingen hoeven minder snel dicht

Afbeelding: Archief ANP

Goed nieuws voor kleine (dorps)scholen die met sluiting worden bedreigd. De opheffingsnorm voor basisscholen wordt met ingang van volgend schooljaar in veel gemeenten flink verlaagd. Daardoor hoeven kleine scholen minder snel te sluiten.

Dat blijkt uit een publicatie van het ministerie van Onderwijs in het Staatsblad.

Minimumaantal
Voor scholen die drie jaar onder de grens van een minimumaantal kinderen blijven steken wordt financiering door het Rijk stopgezet. In krimpgemeenten als Eijsden- Margraten daalt het minimumaantal leerlingen dat nodig is per school van 75 naar 64. In Gulpen-Wittem daalt de norm van 46 naar 41. 

Kwaliteit
Voorzitter Peter Groos van de Stichting Kom Leren, met twintig scholen in Maastricht en Heuvelland, waarvan er drie onder de opheffingsnorm zaten op de officiële teldatum van 1 oktober - noemt de aanpassing van de norm verrassend. "Normaal gesproken worden deze cijfers in het voorjaar bekendgemaakt." Het zorgt er volgens hem voor dat de bekostiging van kleinere basisscholen minder snel in het gedrang komt maar benadrukt dat de kwaliteit van het onderwijs voorop moet blijven staan. 

Dure aangelegenheid
Ook bestuursvoorzitter Paula Corsten van Prisma (12 scholen in de gemeente Peel en Maas) is blij met de bijstelling. "Dit kan helpen om kleine scholen langer in stand te houden, als ouders dat tenminste willen. Op dit moment is het vaak een dure aangelegenheid om scholen die onder de opheffingsnorm vallen, toch open te houden."

Eigen koers
Jef Weijman, projectleider Krimp van de Stichting Kindante (38 scholen in de Westelijke Mijnstreek) verwacht niet dat de verlaging van de opheffingsnorm ingrijpende gevolgen heeft voor het aantal scholen in Limburg. "Grote schoolbesturen varen toch vaak een eigen koers als het gaat om fusies en sluiting. Dit raakt vooral eenpitters en kleinere scholenkoepels."
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →