Betogers komen opnieuw in actie tegen Duitse bruinkoolgroeve

Print
Betogers komen opnieuw in actie tegen Duitse bruinkoolgroeve

Een eerder protest bij de bruinkoolgroeve in Hambach. Afbeelding: AFP/David Young

De politie verwacht dit weekend een aantal protestacties in en rond de bruinkoolgroeve Hambach, 36 km van de Nederlandse grens. Er worden – verspreid over diverse plekken - circa tweeduizend betogers verwacht, waarvan mogelijk een klein aantal geweld zal gebruiken.

De demonstranten van Ende Gelände (stop de mijnbouw) komen dit jaar voor de tweede keer dit jaar in actie tegen de bruinkoolwinning. Dit keer vallen de acties samen met de internationale klimaatconferentie die op 6 november van start gaat in Bonn. De actievoerders willen de aandacht vestigen op het gegeven dat daar elf dagen lang over klimaatacties wordt gesproken, terwijl 50 km verderop, in de bruinkoolcentrales rond Jülich, de grootste CO2-uitstoot van heel Europa plaatsvindt.

Klimaatmars
Zaterdagmiddag wordt in Bonn een klimaatmars gehouden naar de lokaties waar de klimaatconferentie plaatsvindt. Zondagochtend houden de Pacific Climate Warriors van de Fiji-eilanden een traditionele ceremonie aan de rand van de bruinkoolgroeve van Hambach. De Pacific Climate Warriors vertegenwoordigen een brede groep van inheemse gemeenschappen, afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan, die bedreigd worden door de stijging van de zeespiegel. Na afloop van de ceremonie willen actievoerders de voor buitenstaanders verboden bruinkoolmijn ingaan om de winning te blokkeren. Diezelfde zondagochtend wordt ook een demonstratieve optocht door het gehucht Morschenich gehouden, die eindigt in de buurt van de groeve.

Gearresteerd
De Akense politiechef Dirk Weinspach zei op een persconferentie dat mensen die de omheinde bruinkoolgroeves betreden, zullen worden gearresteerd wegens huisvredebreuk. De groeve ingaan is niet alleen strafbaar, het is volgens Weinspach ook levensgevaarlijk, omdat de rand van de diepe kuil gemakkelijk kan afbrokkelen, en omdat er reusachtige graafmachines actief zijn. De politie rekent ook op het bezetten van spoorrails naar bruinkoolcentrales.

Raddraaiers
Ook in het stukje bos bij Hambach kan het de komende dagen spannend worden. Daar zitten enkele agressieve raddraaiers, weet Weinspach. Ze gooien stenen naar RWE-voertuigen, bedreigen jagers en beschadigen hun voertuigen en bedreigen burgers. De jagers durven niet meer in het gebied te komen. Daardoor hebben de wilde zwijnen vrij spel, ze hebben onlangs wroetend een klein vliegveld in de buurt omgeploegd.

Weinspach zegt een goede relatie te hebben met de organisatoren van de Ende Gelände-acties. Die activiteiten zijn aangemeld en zullen relatief vreedzaam verlopen. Meer problemen verwacht hij van de activisten die niks hebben gemeld en die in de dagbouw willen binnendringen. Die mensen zullen worden opgepakt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje