Actievoerders dringen bruinkoolmijn uit protest binnen

Print
Actievoerders dringen bruinkoolmijn uit protest binnen

Afbeelding: Lasse Petersdotter

Een dag voor de start van de klimaattop in Bonn zijn circa duizend actievoerders in witte overalls de bruinkoolmijn van Hambach binnengedrongen.

Mijneigenaar RWE heeft drie grote graafmachines en een lopende band stilgelegd in de 32 vierkante kilometer grote groeve, 36 kilometer van de Nederlandse grens.

Geweld
Bij het binnendringen van de dagbouwmijn werd volgens de politie geweld gebruikt tegen agenten. Een aantal mensen raakte gewond. De politie heeft pepperspray ingezet. Rond vijf uur zondagavond werden de demonstranten door de politie uit de mijn verwijderd, gefotografeerd en voorlopig vrijgelaten. Onder de bijna 250 demonstranten uit Nederland bevond zich een aantal Limburgers. Zij zullen volgens een woordvoerster strafrechtelijk worden vervolgd.

De demonstranten protesteren tegen de bruinkoolwinning. Stroomopwekking met bruinkool geldt als de meest vervuilende vorm van energieopwekking. Het zou een belangrijke oorzaak zijn voor het niet halen van de Duitse klimaatdoelen.

Klimaatconferentie
De tegenstanders van de bruinkoolmijnen willen op de wereldklimaatconferentie in Bonn druk uitoefenen op de deelnemers om snel te stoppen met het verbranden van kolen en bruinkool. Ze vinden het onbegrijpelijk dat op nog geen 50 kilometer van de klimaatconferentie de grootste producent van broeikasgassen en fijnstof van Europa ongestoord door mag gaan. RWE haalt 40 miljoen ton bruinkool per jaar uit drie grote groeves in het Rijnland, die nog lang niet zijn uitgeput. Dorpen, wegen, bossen en mensen worden er voor verplaatst.

Zaterdagochtend demonstreerden 25.000 mensen in de straten van Bonn om aandacht te vragen voor de twee jaar oude klimaatdoelen van Parijs die niet gehaald dreigen te worden. 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen