‘Bestuurder gehandicaptenstichting verduisterde 1,9 miljoen’

Print
‘Bestuurder gehandicaptenstichting verduisterde 1,9 miljoen’

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

Bijna 1,9 miljoen euro. Dat bedrag heeft voormalig SGL-topman Guus de J. volgens het Openbaar Ministerie verduisterd. Maandag begint de rechtszaak tegen hem.

De Limburgse gehandicaptenstichting SGL heeft in de jaren 2008-2010 miljoenen betaald voor zorg die voor een groot deel niet werd geleverd. Dat werpt het Openbaar Ministerie de van verduistering van 1,9 miljoen euro verdachte oud-topman Guus de J. voor de voeten.

Zorgboerderij
SGL werkte jarenlang samen met het aan de stichting gelieerde zorgbedrijf Tara-manda BV dat door De J. zelf in het leven was geroepen. Cliënten van de gehandicapteninstelling konden voor dagactiviteiten terecht op een zorgboerderij en manege van Tara-manda in Nuth. In 2008 werd afgesproken dat het zorgbedrijf als tegenprestatie jaarlijks 2,4 miljoen euro zou krijgen van SGL. Daarvoor zou Tara-manda zorg bieden aan 46 cliënten van SGL, jaarlijks 27.260 dagdelen. In werkelijkheid waren dat volgens het OM slechts ongeveer 28 cliënten en werd gemiddeld slechts de helft van het overeengekomen aantal dagdelen zorg geleverd.


In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J.

Dure horloges
Justitie stelt dat De J. verduisterd geld onder meer heeft besteed aan (huur van) onroerend goed, kunstvoorwerpen, kostbare horloges en paarden. De J. 'verwerpt het grootste deel van de beschuldigingen dat hij zorgfraude heeft gepleegd', zegt zijn advocaat Sjef Römkens.

Desiree T.
Een paar jaar geleden al bracht het Openbaar Ministerie (OM) een persbericht uit waarin het De J. ervan beschuldigde zorggeld te hebben besteed aan luxegoederen. In de dagvaarding wordt dat uitgewerkt, met het prijskaartje erbij. Ruim vijf jaar nadat het onderzoek in de openbaarheid kwam, start eindelijk de rechtszaak tegen De J. en zijn levensgezel Desiree T. T. wordt verdacht van betrokkenheid bij de frauduleuze activiteiten van De J., die haar aanstelde bij Tara-manda.

Verdedigen
Van het door het OM veronderstelde leven in luxe valt nu in ieder geval niets meer te bespeuren. Van een villa in Thull is De J. verhuisd naar een flatje verderop in Schinnen. Bij de bel staat naast het huisnummer een andere naam, maar door de intercom bevestigt De J. dat hij daar nu woont. Zijn deur blijft dicht, vertelt hij direct. Eerst de rechtszaak maar. "Daar wacht ik al jaren op, dat ik me kan verdedigen. Dat ik voor miljoenen gefraudeerd zou hebben, is de grootst mogelijke onzin."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen