Bij deze webwinkel kun je weer met guldens betalen

Print
Bij deze webwinkel kun je weer met guldens betalen

Afbeelding: ANP

Als je nog goeie ouwe Nederlandse guldens hebt liggen, dan kun je ze vanaf vandaag weer online besteden. De webshop Belevenissen.nl is de eerste winkel die na de overstap op de euro weer betalingen in guldens accepteert.

De cadeaubonnenspecialist biedt betaling in guldenbiljetten als extra optie aan naast de gebruikelijke iDeal, creditcard- en PayPalbetalingen in euro's. Klanten kunnen het geld opsturen of langsbrengen bij de vestiging in Nijmegen. Ze krijgen na verzending binnen 24 uur na ontvangst hun bon via de mail opgestuurd.

Veilig
Woordvoerder Ismael Kajouai kwam op het idee toen hij door de binnenstad liep. "Ik zag in Nijmegen een leuk, klein zaakje dat guldens accepteerde. We sloegen er allemaal op aan en wilden als voorloper in het gat springen. Waarom zouden we als webwinkel niet een keer leren van een bakstenen winkel?"

Het versturen van geld via de post klinkt niet meteen heel veilig, maar Kajouai denkt dat het allemaal wel goed komt en vreest geen massale verdwijning van enveloppen. "Maar we raden de klant wel aan om de guldens aangetekend te verzenden. Je weet immers maar nooit."

Goed doel
Op het eerste gezicht lijkt Belevenissen.nl zelf weinig over te houden aan de ludieke actie. De webshop besloot namelijk een gunstigere wisselkoers aan te houden dan De Nederlandsche Bank (DNB). 2 gulden is bij de winkel 1 euro waard, waar je bij DNB 2,20 gulden kwijt bent. 

Kajouai belooft daarnaast dat de guldens niet in het bedrijf worden gepompt. "We moeten natuurlijk nog kijken hoeveel klanten hierop aanslaan, maar in principe doneren we alle guldens die we binnenkrijgen aan een goed doel. We werken nauw samen met Make-a-Wish, die kunnen het geld goed gebruiken."

De Nederlandse gulden verdween op 1 januari 2002 als betaalmiddel en werd vervangen door de euro. De meeste guldenbiljetten kunnen nog tot 1 januari 2032 omgewisseld worden bij DNB. Afgelopen april maakte de bank bekend dat er nog ongeveer 455 miljoen euro aan biljetten in omloop zijn. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen