Advocaat overleden Hasani dient klacht in: 'grandioze blunders als deze moeten voorkomen worden'

Het winkelcentrum in Maastricht waar Bekim Hasani vlak na zijn arrestatie overleed. © De Limburger

In de zaak rond de Macedoniër Bekim Hasani, die eind vorig jaar overleed bij zijn aanhouding in winkelcentrum Brusselsepoort in Maastricht, is een klacht ingediend tegen de politie.

Sjors van Beek

Die wil de klacht niet in behandeling nemen zolang de strafzaak in deze kwestie nog loopt.

De 35-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker Bekim Hasani raakte op 20 december 2016 verwikkeld in een wilde vechtpartij met een politieman en een marechaussee die om zijn papieren vroegen. Hasani had een dag ervoor nog in een politiecel gezeten en vertoonde psychotisch gedrag.NekklemTijdens de vechtpartij in het winkelcentrum schoten diverse beveiligers en burgers de twee politiemensen te hulp. Bij de worsteling die ontstond liet Hasani het leven. De doodsoorzaak kwam volgens het Openbaar Ministerie niet helemaal vast te staan: verstikking, mogelijk als gevolg van een nekklem, en hartritmestoornis werden in de rapporten van de patholoog-anatoom genoemd. Het OM besloot uiteindelijk dat niemand strafrechtelijk vervolgd hoefde te worden. Tegen dat besluit tekende Hasani’s weduwe Gery en haar advocaat Hakan Külcü bezwaar aan. Die zogeheten artikel-12-procedure loopt nog.

Los daarvan heeft Külcü nu een klacht ingediend tegen de politie, "zodat er lessen kunnen worden geleerd voor de toekomst". Hasani had tijdens zijn verblijf in de politiecel, een dag voor zijn dood, bezoek gehad van een GGD-arts. Die vond opname (nog) niet nodig maar adviseerde wel de crisisdienst in te schakelen bij ‘toenemende verwarring of gevaarlijk gedrag’. Hasani werd vrijgelaten met een zogeheten ‘terugkeerbesluit’ op zak, hij moest Nederland verlaten.AgressiefBij zijn vrijlating was hij agressief maar de crisisdienst werd – tegen het advies in - niet ingeschakeld, aldus het eerste deel van de klacht. Het tweede deel behelst de gebeurtenissen een dag later. Hasani werd staande gehouden in het winkelcentrum maar moest minutenlang wachten terwijl de agenten belden met de meldkamer. In die tussentijd kregen de politiemensen niets te horen over de voorgeschiedenis en de psychotische neigingen van Hasani, die uiteindelijk zijn geduld verloor en om zich heen begon te slaan. Zijn weduwe en haar advocaat willen nu weten hoe dit kan en waar het mis ging binnen de politieorganisatie.

De politie heeft in een reactie geschreven dat de klacht terzijde wordt gelegd gedurende de strafzaak. Volgens advocaat Külcü is er echter al een formeel besluit genomen in die strafzaak, namelijk om niet te vervolgen. Hij heeft de politie gevraagd de klacht te heroverwegen en stapt anders naar de Nationale Ombudsman. "Hasani is niet dóór deze fouten overleden, dat verband is te zwak. Maar het zijn wel grandioze blunders en die moeten in de toekomst worden voorkomen", zo motiveert Külcü de klacht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal