Oud-topman SGL: 'Geen eerlijk proces'

Print
Oud-topman SGL: 'Geen eerlijk proces'

Afbeelding: ANP Xtra

Het recht op een eerlijk proces van de van verduistering van 1,9 miljoen euro verdachte Guus de J. is 'onherstelbaar geschonden'.

Daarom heeft het Openbaar Ministerie het recht verspeeld de voormalige topman van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg nog langer te vervolgen, betoogde De J.’s advocaat Sjef Römkens maandag bij de start van de rechtszaak tegen De J. bij de rechtbank Roermond. De rechtbank moet het OM niet-ontvankelijk verklaren, eiste de advocaat. Datzelfde zou moeten gelden voor De J.’s levensgezel en medeverdachte Desiree T.

Tunnelvisie
Het onderzoek zou al in 2009 op ondeugdelijke gronden zijn gestart, waarbij belastingdienst, fiscale opsporingsdienst Fiod en OM aan tunnelvisie hebben geleden. De verdediging vindt bovendien dat de verdachten belangrijke stukken zijn onthouden en getuigen niet door De J. mochten worden bevraagd. Door alle publiciteit over de vermeende grootschalige fraude zouden allerlei betrokkenen niet meer vrij hebben kunnen verklaren omdat ze bang waren bij de zaak betrokken te worden, aldus Römkens.

Verzoek
Of de rechtbank uiteindelijk in het verzoek van De J. meegaat om het OM niet ontvankelijk te verklaren is nog maar de vraag. De rechtbankvoorzitter wees erop dat dit verzoek voor een belangrijk deel slaat op feiten die het OM De J. niet verwijt. Het OM zal woensdag op de kritiek van de advocaat reageren.

Aanwezig
Op 4 juli 2012 viel de Fiod binnen bij SGL en De J. "Op die dag is voor de verdachten het licht uitgegaan”, betoogde Römkens. "Voor hen volgden jaren van groot verdriet, een groot aantal procedures. Ze werden maatschappelijk outcasts. Ze verloren werk en hun bezittingen." De J. zelf is op de zitting aanwezig. Hij stelde dat een aantal betrokkenen tijdens hun verhoor plotseling collectief last kreeg van een 'Alzheimer-syndroom'. Ze zouden zich voor hem gunstige feiten ineens niet meer kunnen herinneren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen