Lange straffen geëist voor fraude met pgb-budgetten

Print
Lange straffen geëist voor fraude met pgb-budgetten

Het OM plukte het afgelopen jaar een recordbedrag weg bij criminelen. Afbeelding: ANP

Kerkrade - Tegen de verdachten van pgb-fraude bij het Kerkraadse zorgbemiddelingsbureau Baas in Zorg (BIZ) zijn lange gevangenisstraffen en beroepsverboden geëist. Ze hebben volgens de officier van justitie een criminele organisatie gevormd, valsheid in geschrifte gepleegd en voor minstens 970.000 euro gefraudeerd met geld dat bedoeld was voor zorgverlening. Dat moeten ze terugbetalen.

De 61-jarige hoofdverdachte Hannie D. hoorde 30 maanden gevangenisstraf eisen, en ze mag gedurende vijf jaar niet werken in de zorg. Ook vordert de officier van justitie 256.000 euro aan onterecht gedeclareerde zorguren terug.

Terugbetaling
Als ze alle gedeclareerde uren in 2009 had gewerkt was ze meer dan 24 uur per dag bezig geweest. Tegen de 41-jarige mede-hoofdverdachte Ilona D. werd 24 maanden gevangenis en terugbetaling van 158.000 euro geëist. 

BIZ organiseerde en verleende thuiszorg voor ongeveer 150 oudere mensen in Heerlen en Kerkrade. Die mensen betaalden de zorgverleners via BIZ met hun pgb-budget. De zorgverleners, allemaal zzp’ers werden door BIZ ingeroosterd. De leden van de familie D. beheerden niet alleen Baas in Zorg, maar schakelden zichzelf ook  in als zorgverlener, al was het vaak alleen op papier.

Lees ook: Familie en zorgklanten frauderen met pgb's