Vrouw ontslagen om opgestoken middelvinger naar Trump

Print
Vrouw ontslagen om opgestoken middelvinger naar Trump

Dit is de foto die Juli Briskman haar baan kostte. Afbeelding: AFP

Een 50-jarige Amerikaanse vrouw is ontslagen omdat ze haar middenvinger opstak toen het gevolg van president Donald Trump haar voorbij reed. Haar actie is op de gevoelige plaat vastgelegd, waardoor haar werkgever het zag en maatregelen nam.

Julie Briskman is het niet eens met haar ontslag: "Ik was niet eens aan het werk toen ik dat deed", vertelt Briskman in The Washington Post. Ze postte zelfs niets van het incident op haar persoonlijke sociale media, maar werd kort nadat een internationaal persbureau de foto publiceerde op staande voet ontslagen. 

Gedragscode
Ze zou op de bewuste vrije dag de gedragscode van het bedrijf hebben overtreden: 'Activiteiten op sociale media met discriminerende, obscene of bedreigende inhoud of die voor een vijandige werkomgeving zorgen zullen niet getolereerd worden en kan leiden tot het stopzetten van de arbeidsovereenkomst'.

Ironisch genoeg was Briskman het afgelopen halfjaar verantwoordelijk voor het controleren van het gebruik van sociale media uit naam van haar bedrijf. Zo kwam ze deze zomer op Facebook een openbare reactie tegen van de directeur in een discussie over Black Lives Matter. 'Je bent een verdomde, achterlijke linkse *****', had de directeur daar geschreven aan een medewerker, die daardoor heel erg geraakt was. Daarop meldde Briskman de conversatie aan haar superieuren. De directeur werd niet ontslagen, maar hij verwijderde zijn commentaren en dat was genoeg om zijn baan te behouden.

Impulsief
Briskman, een alleenstaande moeder met twee tienerkinderen, wist niet dat ze werd gefotografeerd, totdat het beeld diezelfde avond overal opdook. De dag erna was ze niet van plan haar beweegredenen uit te leggen. "Wat die dag door mijn hoofd ging, was gewoon: ‘Echt? Ben je alweer aan het golfen?'"

Briskman wil samen met de Amerikaanse Bond voor Burgerrechten haar ontslag aanvechten. Haar bazen lieten al weten dat ze haar recht op vrije meningsuiting respecteren, maar dat ze van haar ‘professionaliteit’ hadden verwacht. Of ze spijt heeft van haar opgestoken middelvinger? "Ik zou het zo opnieuw doen", zegt ze.