Limburgse astmapatiënt rent marathon New York

Print

Afbeelding: Guy van Grinsven

Nuth - Met een triomfantelijke lach, hand in hand met haar personal trainer, passeert Renata Chiaradia(55) uit Nuth zondag de finish van de New York City marathon. In 5:13:50u.

"Een enorm gevoel van euforie. Een opluchting dat het is gelukt. Een overwinning op mezelf, dat ik dit kan en doe. Het is een bekroning van 22 maanden trainen." Het filmpje dat de Maastrichtse fotograaf Guy van Grinsven maakte, heeft ze „trots” op haar Facebookpagina geplaatst.

Een overwinning voor de astmapatiënt die als kind nooit mocht sporten vanwege de benauwdheid. De paar ervaringen in gymles op school stimuleerden ook niet om het toch te proberen. Chiaradia bleef altijd bij de laatste over als kinderen zelf groepjes mochten vormen en klasgenoten aanwijzen die in ‘hun team’ mochten.

 

Vorig jaar deed Renata Chiaradia, directrice van communicatiebureau C-community in Klimmen, tijdens een meerdaagse workshop leidinggeven mee aan een sessie bewegen. Daarna was ze ’gesloopt’. Na deze confrontatie met haar slechte fysieke conditie, besloot ze te gaan hardlopen om haar conditie te verbeteren. Onder begeleiding van een personal trainer. ‘Na een paar sessies op de loopband begon ik te dromen. De New York City Marathon van 2017 lopen, waarom niet? Grenzen zijn er tenslotte om verlegd te worden’, schrijft ze in één van haar blogs Running 2 New York.

‘Trainen voor de marathon is controle loslaten. Ik heb alleen het doel gekozen maar kan niet alleen de weg er naar toe bepalen. Dát is een uitdaging voor mij én ook een ontdekkingstocht. In mijn vak communicatie ben ik ‘in control’, hier moet ik het loslaten en vertrouw ik op mijn hulptroepen. Alleen zó ga ik met zo min mogelijk energie én maximaal plezier, fit en gezond de finish halen!’

Triomf
Zondag triomfeerde ze in New York. "En een bekroning van de weg die ik heb afgelegd. Het was zwaar, maar ook enorm genieten. Een overweldigende ervaring met al die enthousiaste mensen aan de kant. Sina heeft me er doorheen gesleept." Aan opgeven heeft ze niet gedacht, geen moment, maar zelf had ze meer willen wandelen. Op aanwijzingen van Sina heeft ze dat niet gedaan. "Uiteindelijk hebben we alles gerend, alleen bij sommige waterplaatsen hebben we honderd meter gewandeld. Sina heeft op mijn tempo gelopen, dat vraagt ook iets van haar. Niet alleen fysiek, ook al was het voor haar de eerste volle marathon, maar veel meer mentaal om mij er doorheen te trekken."

Het hardlopen is voor haar "levensveranderend" geweest. Het heeft haar veel gebracht. "Fitter, meer gezondheid. Ik heb meer longinhoud en ben minder kortademig. Beweeglijker, maar ook mentaal creatiever. Je ontspant je ook geestelijk, er komt meer ruimte in je hoofd. Lichaam en geest komen in balans. Jammer dat ik hier niet eerder mee ben begonnen. Ik ben blij dat ik sporten leuk en gaan vinden, dat is een verdienste van de trainer."

Nieuw avontuur
Een nieuw doel is er nog niet, maar dat gaat er wel komen. "Ik weet nog niet wat dat wordt, dat komt wel als ik weer terug ben in Nederland." Niet zozeer om dit te overtreffen, wel om een nieuw avontuur aan te gaan, om zichzelf uit te dagen, zegt Chiaradia.

"Als je me door New York ziet lopen, zou je nooit denken dat ik de marathon heb uitgelopen. Zo stijf als een bezemsteel. Overal pijn, vooral in mijn enkels en knieën.” Ze lacht, luidkeels. "Maar het is een geweldig gevoel dat ik het is gelukt. Wildvreemden die de medaille om je nek ziet, feliciteren je en tonen interesse. Dat geeft een zo’ geweldig, warm gevoel.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen