Secretaris moskee opgepakt vanwege financieren terreur

Print
Secretaris moskee opgepakt vanwege financieren terreur

De politie viel in februari binnen bij de moskee. Afbeelding: De Limburger

Geleen - De voorzitter en secretaris van de Al Houda-moskee in Geleen zijn dinsdag opgepakt.

Het tweetal meldde zich op verzoek van de politie op het bureau van Venlo, waar ze direct werden gearresteerd. 

Lees ook: Al-Houda moskee al geruime tijd in vizier van politie en justitie

Terrorisme
De secretaris tevens vice-voorzitter van de moskee, Laarbi A. (38), wordt verdacht van witwassen, deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, het werven voor de gewapende strijd en financiering van terrorisme. 

Stefan Z. (34), voorzitter van de Al Houda-moskee, is eveneens aangehouden. Hij wordt alleen verdacht van witwassen. Advocaat van beide verdachten, Alper Çinar, bevestigt de aanhouding maar wil op dit moment inhoudelijk niet reageren. 

Onverklaarbare geldstromen
Beide bestuursleden zijn op persoonlijke titel aangehouden, zegt het Openbaar Ministerie. Het OM doet op dit moment verder onderzoek naar 'onverklaarbare geldstromen en verdachte transacties in relatie tot contacten met personen in het Midden-Oosten'. Het OM wil op dit moment niet zeggen om welke landen het gaat, welke terreurorganisatie het zou betreffen en wat de omvang is van de verdachte geldstromen. 

Politieactie
De aanhoudingen houden verband met een grootschalige politieactie in februari van dit jaar. Toen viel de politie op diverse plekken in Geleen, Stein, Beek, Heerlen en Sittard binnen, waaronder de Al Houda-moskee. Daarbij werden ruim 200 man van de politie, FIOD, Marechaussee en Defensie ingezet. De politie viel ook binnen bij de Stichting Babycare in Geleen, waarvan Laarbi A. de voorzitter is.

Bij de actie in februari werd niemand aangehouden. Wel werd er een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen en troffen de speurders bij de moskee een airsoftwapen aan.

Financiering
Het OM wil op dit moment niet zeggen of het onderzoek naar witwassen en verdachte transacties ook toeziet op de financiering van de Al Houda-moskee. Het voormalige Vixia-pand werd voor 820.000 euro aangekocht. Een deel daarvan zou afkomstig zijn van giften uit het Midden-Oosten. Een toelichting daarop na vragen van kritische gelovigen heeft het moskeebestuur nooit willen geven. Dat leidde mede tot een afsplitsing en oprichting van een nieuwe vereniging (Al Wassatia, de middenweg).

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen zegt bezorgd te zijn dat er nu een “link met terrorisme blijkt te zijn”. Het is de burgemeester niet bekend of er een relatie is tussen de activiteiten van de moskee en de particuliere activiteiten van de voorzitter en de vice-voorzitter van de moskee. “Dat moet uit het onderzoek gaan blijken. Wij moeten verder nadenken over wat dit voor de gemeente betekent.”

Geen contact
Op dit moment heeft de burgemeester geen aanwijzingen dat de arrestaties veiligheidsrisico’s met zich meebrengen binnen de gemeenschap. “We monitoren de situatie en kijken wat de reacties zullen zijn.” Gemeentebestuur en moskeebestuur hebben al bijna een jaar geen contact meer met elkaar, zegt de burgemeester. Het moskeebestuur heeft laten weten “geen behoefte aan contact met de overheid te hebben”, zegt Cox.  

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee