Half miljoen voor adviezen over fusie Landgraaf-Heerlen

Print
Half miljoen voor adviezen over fusie Landgraaf-Heerlen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het is nog de vraag of het tot een herindeling komt. Los daarvan is voor het fusieproces Landgraaf-Heerlen tot nu ruim vijf ton uitgetrokken, blijkt uit een kostenoverzicht.

Het is een drukke dag voor bestuursadviseur en oud-journalist Jan Schinkelshoek, deze maandag 4 september. In Den Haag praat hij eerst met een delegatie van het Landgraafse college, ’s avonds overlegt hij daar in restaurant De Basiliek met gedeputeerde Ger Koopmans. Beide keren gaat het over de geplande fusie Landgraaf-Heerlen.

Een maand later dient Schinkelshoek zijn declaratie voor deze dag in bij de gemeente Landgraaf. Voor de twee gesprekken brengt hij 8 uur à 200 euro (exclusief btw) in rekening. Het bonnetje van de lunch met het college vermeldt 35,80 euro, terwijl het eten met Koopmans 113,50 euro kost. Totaal 2085,30 euro, over te maken naar het kantoor Schinkelshoek & Verhoog in Den Haag.

Verzet


Het is een voorbeeld uit het overzicht dat het college van Landgraaf openbaar heeft gemaakt van de kosten die sinds januari van dit jaar ­gemoeid zijn met het verzet tegen de herindeling met Heerlen. Uit de gedetailleerde samenvatting, waar de oppositie om gevraagd heeft, blijkt dat de gemeente tot nog toe 352.022,34 euro (exclusief btw) heeft uitgegeven om de door de raad aangenomen motie Regie in eigen hand uit te voeren.

Experts
Het is niet alleen het huidige gemeentebestuur dat teruggrijpt op de hulp van juridische adviseurs en communicatiedeskundigen. In 2016 was een andere coalitie in Landgraaf aan de macht, die voor een ­samengaan met Heerlen was. Het college huurde in opdracht van de voorstanders expertise in om de gewenste herindeling voor te bereiden. De werkzaamheden van het adviesbureau BMC kostten Landgraaf iets meer dan 82.000 euro. Jan Mans, Wim Deetman en Wim Hazeu dienden als expertteam declaraties in van ruim 27 mille. Het inhuren van extra communicatie vergde 22.525 euro. In totaal stond de teller eind 2016 op 178.498 euro.

Nieuwe machthebbers
Nog geen maand later sneuvelde deze coalitie en trokken de nieuwe machthebbers ten strijde tegen de fusie. Ze reserveerden voor hun verzet een budget van een half miljoen euro. Daarvan was eind oktober, met de reeds gespendeerde 352.022,34 euro, dus 70 procent opgebruikt.

Overigens staan de kosten van oud-minister Klaas de Vries hier nog los van. Die voerde dit voorjaar in opdracht van de provincie een onderzoek uit naar de wenselijkheid van de fusie Landgraaf-Heerlen. De rekening: 14.892,20 euro.

Al met al hebben in Landgraaf de voor- en tegenstanders van de nieuwe gemeente tot nu samen een slordige 5,3 ton uitgegeven. Daarmee kan, om het in perspectief te plaatsen, het peuterwerk voor zo’n anderhalf jaar worden gefinancierd.

Uurtarieven
Het meeste geld blijkt te gaan naar vier advies- en communicatie­bureaus die door de gemeente Landgraaf zijn ingehuurd. Gemiddeld brengen ze elk een ton in rekening, waarbij de uurtarieven van de deskundigen variëren van 80 tot 200 euro per uur, exclusief btw.
Ter vergelijking: burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf staat volgens een circulaire van de rijksoverheid in de boeken voor een maandsalaris van 7878,20 euro, exclusief toeslagen. Uitgaande van een werkweek van 38 uur (in de dagelijkse praktijk is dat veel meer) is dat bijna 52 euro per uur.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →