Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

‘Wordt het niet tijd voor een meer onafhankelijk Limburg?’

‘Wordt het niet tijd voor een meer onafhankelijk Limburg?’

Afbeelding: De Limburger

OPINIE - Onlangs publiceerden deze krant en de Volkskrant een grote advertentie van de provincie Limburg. Daarin vroeg die aandacht voor ‘de vergeten zuidelijkste provincie’. Limburg voelt zich een krimpregio, die kampt met specifieke problemen, niet gezien en onbegrepen door de randstedelijke politiek. Deze pr-actie zou volgens het provinciaal bestuur een teken zijn van een groeiend zelfbewustzijn van Limburg.

Zelfbewuste Limburgers willen daarentegen in Limburg zelf zo weinig mogelijk met Hollanders te maken hebben. Van de Limburgers heeft 75 procent meer angst voor aantasting van de Limburgse identiteit door ‘Hollanders’ dan door buitenlanders. Ook in Belgisch-Limburg is sprake van een groeiend zelfbewustzijn. Daar stemde recent 40 procent van de lezers van Het Belang van Limburg vóór een eigen onafhankelijke staat Limburg, samen met Nederlands-Limburg. 

Deelstaat
Wordt het niet eens tijd voor meer zelfbestuur, ja zelfs voor onafhankelijkheid in de vorm van een deelstaat? In een deelstaat heeft een regio verregaande zelfstandigheid, maar vormt samen met andere regio’s een unie. Veel landen, waaronder België, Zwitserland en Duitsland, werken volgens dit model. Beide Limburgen hebben ieder voor zich én gezamenlijk alles in huis om binnen Europa een autonome regio te vormen: eigen taal, eigen identiteit en eigen cultuur. Nederlands-Limburg is qua inrichting al klaar voor een deelstaat-model, want we hebben zelfs al een eigen Limburgs Parlement en een eigen regering (Gedeputeerde Staten), met een gouverneur aan het hoofd.

Gezamenlijke geschiedenis
Ook de nationale staat Nederland is gebaseerd op een veronderstelde gezamenlijke culturele geschiedenis (bijvoorbeeld Willem van Oranje, koningshuis, VOC), waar Limburg vóór 1815 weinig tot geen aandeel in heeft gehad. Limburg was altijd al bezet gebied: Spaans, Oostenrijks, Belgisch, Duits, Frans en pas heel wat eeuwen later Nederlands. 

Als je bedenkt dat de Vader des Vaderlands Willem van Oranje in 1568 met zijn leger van 20.000 huurlingen in Limburg danig heeft huisgehouden (plundering van Heerlen en brandstichting van de kloosters van Hoogcruts en Rolduc), krijgt zelfs ons volkslied, dat Limburgse schoolkinderen nu verplicht moeten leren, een heel nare bijsmaak. 

Onafhankelijk
Nu regionale belangen in heel Europa steeds belangrijker worden, is het tijd om onze gezamenlijke unieke Limburgse positie in Europa te herijken. Historisch hebben we een goede uitgangspositie voor meer autonomie, ja zelfs voor onafhankelijkheid. Limburg voor onafhankelijkheid. Limburg is immers 30 jaar onafhankelijk geweest! Iedereen vergeet dat Limburg pas sinds 1815 onderdeel van Nederland is; we waren 9 jaar Belgisch (1830-1839) en daarna bijna 30 jaar als onafhankelijk land officieel lid van de Duitse Statenbond. 

We hadden zelfs een eigen Limburgs leger. In 1867 is bij het Verdrag van Londen Limburg aan Nederland cadeau gedaan. Limburgse separatisten zien dit nog steeds als een regelrechte illegale Hollandse annexatie en kolonisering van onze regio. 

Koninkrijk
Staatsrechtelijk is er ook al een pasklare oplossing voor een hernieuwde samenwerking tussen Nederland en haar voormalige kolonies: het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is nu nog een federale samenwerking tussen vier landen, te weten: Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten en drie bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en St. Eustatius. Een herenigd Limburg treedt dan toe als vijfde land. Deze federale, meer gelijkwaardige samenwerking tussen Nederland en de deelstaat Limburg biedt alle ruimte en vrijheid om naast de intensieve samenwerking met de nieuwe buur Nederland, ook samen met de oude buren België en de deelstaat Noordrijn-Westfalen een succesvolle euregio te vormen. 

De nieuwe Europese Unie van de samenwerkende regio’s kan dus beginnen in Limburg. Daarom wordt het tijd voor een nog onafhankelijker en zelfverzekerder geluid vanuit Limburg. Trouwens, een gouverneur is volgens Wikipedia een hoofd van een kolonie of een deelstaat. Laten we gewoon eens de tweede optie met elkaar onderzoeken. 

Marc Hermans is jurist.
Reageren? opinieredactie@delimburger.nl