Aantal seksuele aanklachten binnen BBC bereikt hoogtepunt

Print
Aantal seksuele aanklachten binnen BBC bereikt hoogtepunt

Het hoofdkantoor van de BBC in Londen. Afbeelding: Gettyimages

De BBC onderzoekt momenteel 25 seksuele aanklachten binnen het eigen bedrijf. De meldingen van seksueel ongepast gedrag zijn volgens de Britse omroep enorm toegenomen na het schandaal rondom de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein.

Het aantal aanklachten van seksuele intimidatie binnen het bedrijf is sinds drie jaar niet zo hoog geweest. Vorig jaar werden er drie meldingen onderzocht en de twee jaren daarvoor slechts twee.

De aanklachten die nu worden onderzocht, zijn niet allemaal van toepassing op werknemers die nog steeds bij de BBC werken. Wel startte het Britse nieuwsmedium vorige maand een onderzoek naar een van zijn huidige radiopresentatoren. De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, zou tenminste vier vrouwelijke collega's hebben betast.

Blijven aanmoedigen
De directie denkt dat het Weinstein-schandaal en de daaropvolgende #metoo-discussie ervoor hebben gezorgd dat werknemers zich nu meer durven uitspreken. BBC-directeur Tony Hall heeft aangegeven dat het bedrijf een zero-tolerance benadering hanteert voor wat betreft seksueel ongepast gedrag. ,,We moeten mensen blijven aanmoedigen om zich uit te spreken'', laat Hall weten in een statement. ,,Of het nou om huidige zaken gaat, of seksuele intimidatie uit het verleden, het belangrijkste is dat mensen naar voren komen.''

Opspraak
De Britse omroep is de afgelopen jaren een aantal keer in opspraak geweest wegens seksschandalen. Na de dood van BBC-presentator Jimmy Savile in 2013 werd bekend dat de oud-presentator minstens 214 seksmisdrijven heeft gepleegd met minderjarigen, waaronder 34 verkrachtingen. Even later werden ook twee voormalige bazen van de populaire BBC-serie 'Dr Who' ervan beschuldigd meerdere tienerjongens te hebben misbruikt.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →