Gigant Amazon wil Nederland veroveren en komt met webwinkel

Print
Gigant Amazon wil Nederland veroveren en komt met webwinkel

Afbeelding: EPA

Het werd al jaren verwacht, maar webgigant Amazon gaat nu echt de strijd aan in Nederland. Per vandaag kunnen Nederlandse klanten zich abonneren op Amazon Prime, de populaire webwinkel en videostreaming service van het online warenhuis.

Met Amazon Prime, dat in de VS ruim 80 miljoen abonnees telt, krijgen Nederlandse consumenten toegang tot de twee miljoen artikelen tellende webshop van Amazon. De helft daarvan wordt binnen een dag gratis bezorgd, voor de overige miljoen items is dat twee dagen. Artikelen zijn in dertig categorieën verkrijgbaar, van mode tot gereedschap, elektronica en woon- en keukenartikelen.

Onderdeel
Ander voornaam onderdeel is de streamingservice Prime Video, die duizenden series en programma’s telt. Populaire series als The Walking Dead, Mr. Robot en American Gods maken daar deel van uit, net als autoprogramma The Grand Tour met voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson. Ook werkt Amazon aan een tv-serie van Lord of the Rings.

Prime, dat een introductieprijs van 3,99 euro per maand kent of 49 euro per jaar kost, telt nog meer voordelen. Zo mogen abonnees al hun foto’s onbeperkt gratis opslaan in de cloud.

Begin
"We lanceren vanaf dag één een groot aantal voordelen, zoals snelle, gratis Prime-bezorging en Prime Video, en dat is nog maar het begin", zegt Lou Santini, directeur Prime en bezorgingservaring voor Europa. "In de toekomst zullen we onze selectie artikelen die in aanmerking komen voor snelle verzending verder uitbreiden en nog meer films en tv-programma's toevoegen aan het aanbod."

Helemaal op nul start Amazon niet. Onopvallend weet de in 1994 door Jeff Bezos opgerichte webgigant jaarlijks al een kwart miljard euro om te zetten in ons land. De afgelopen jaren bouwde het Amerikaanse bedrijf gestaag aan zijn aanwezigheid. Een Nederlandse website voor e-boeken en e-readers is sinds 2014 in de lucht. 

Vorig jaar zomer vertaalde Amazon zijn complete Duitse webwinkel in het Nederlands, verder is er een Nederlandstalige app voor Android en iOS (Apple) beschikbaar. Nederlandse klanten kunnen verder sinds vorige week hun aankopen afrekenen met de online betaaldienst iDeal.

Grote stap
Al met al is de webgigant zo al de zesde retailspeler. Alleen Bol.com (950 miljoen euro), CoolBlue (615 miljoen), Wehkamp (540 miljoen), Zalando (530 miljoen) en Albert Heijn online (400 miljoen) zijn groter, blijkt uit afgelopen jaarlijst van Twinkle100.

Met zijn Prime-dienst zet Amazon nu echter een grote stap vooruit. De dienst is in de VS al sinds 2005 beschikbaar, twee jaar later volgden Duitsland, Groot-Brittannië en Japan. Inmiddels zijn ook Frankrijk (2008), Italië (2011), Canada (2013), India (2016) en Mexico (2017) aangesloten. Nu is het dus de beurt aan de Benelux. Want naast Nederland start Amazon ook in België en Luxemburg.

Voor het afsluiten van een Prime-abonnement blijft Amazon voorlopig zijn Duitse website gebruiken. De bezorging op de Nederlandse markt gebeurt via de ruim veertig Europese distributiecentra. 

Bol.com
In de praktijk gebruikt Amazon daarbij centra dichtbij de Nederlandse grens, het belooft immers items de volgende dag te bezorgen. Het bedrijf sluit niet uit op termijn een Nederlands distributiecentrum te beginnen. Eerder ging het gerucht dat een kantoor in Amsterdam wordt gezocht. Dat klopt niet.

Duidelijk lijkt dat de gevestigde spelers Bol.com en CoolBlue zich nu zorgen moeten maken. Zij hebben een flinke voorsprong weten te nemen, maar missen de diepe zakken van Amazon. Het Amerikaanse bedrijf staat bekend om de superieure klantervaring en breidt zijn dienstverlening steeds verder uit. Zo nam Amazon afgelopen juni in de VS een complete supermarktketen (Whole Foods) over voor bijna 14 miljard dollar. De webgigant zette vorig jaar 136 miljard dollar om.

ING-baas Ralph Hamers zei vorige week in het FD te vrezen voor Amazon. "Als die grote platforms kiezen voor de bankenwereld, kunnen ze enorm veel doen. Ze kunnen alles kopen, ze hebben zulke grote reserves. Het zou me niets verbazen als het een keer gaat gebeuren."

Meer items
Tegelijk slaat Amazons Prime vooralsnog met name in de VS aan. Cijfers voor andere landen zijn er niet. Ook telt de webwinkel van Bol.com met 15 miljoen artikelen beduidend meer items dan Amazon voor Nederlandse klanten beschikbaar heeft. Bovendien levert Bol.com als het moet dezelfde dag, idem dito CoolBlue cs.