Fonds Slachtofferhulp baalt van #metoo-tweets Van Vollenhoven

Print
Fonds Slachtofferhulp baalt van #metoo-tweets Van Vollenhoven

Afbeelding: ANP

Fonds Slachtofferhulp heeft oprichter en erevoorzitter Pieter van Vollenhoven per mail laten weten zijn tweets over de #metoo-discussie ‘onhandig’ te vinden. De echtgenoot van prinses Margriet vroeg zich gisteravond op Twitter af ‘kun je als man een vrouw nog een hand geven of valt dat onder het hoofdstuk ongewenste #intimiteiten? Ik denk dat het een grensgeval is?!’

Die tweet verwijderde de professor naderhand, om daarna te schrijven ‘de meldingen van ongewenste intimiteiten vind ik volledig terecht, wel vind ik spijtig dat sommige meldingen soms zo laat worden gemeld’.

Campagne
Fonds Slachtofferhulp voert momenteel juist een campagne tegen seksueel geweld. "En we weten dat meneer Van Vollenhoven daar volledig achterstaat en dat hij zeer begaan is met ons werk,’’ vertelt Nicky Bredemeijer namens het Fonds. "Daarom zien we dit ook als een onhandigheid van hem. Dat hebben we hem vanochtend per mail laten weten en we denken dat hij dat inmiddels zelf ook zo beschouwt. Hij twittert op persoonlijke titel en wie hem volgt ziet dat hij de ontwikkelingen in de wereld wel vaker door een ietwat cynische bril bekijkt.’’

Kritiek
Op Twitter krijgt het lid van het Koninklijk Huis een stortvloed van kritiek over zich heen naar aanleiding van zijn tweets. Veel mensen benadrukken dat het voor slachtoffers van ongewenste intimiteiten juist een langdurig proces is voordat ze met hun verhalen naar buiten durven te komen. Ook vindt een aantal Twitter-gebruikers het spijtig dat Van Vollenhoven geen excuses heeft aangeboden voor zijn uitlatingen.

Van Vollenhoven zelf heeft nog niet gereageerd op de ontstane commotie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →