Van Rey overweegt stappen tegen fiscus

Van Rey komt met zijn advocate Gitte Stevens aan bij het gerechtshof.© ANP

Oud-wethouder Jos van Rey van Roermond beraadt zich op stappen tegen medewerkers van de belastingdienst. Volgens hem hebben zij onder ede onjuiste verklaringen afgelegd over de zogeheten Liba-constructie.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Dat zei Van Rey woensdagochtend in Den Haag tijdens de behandeling in hoger beroep van het verwijt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen van 175.000 euro. Liba, een bv bestuurd door de kinderen van de politicus, had onder meer tot doel het financieren van VVD-campagnes. Op de rekening van die bv werden de vergoedingen gestort die de Roermondenaar ontving als adviseur van assurantiebedrijf Méeus, de koper van het verzekeringskantoor van Van Rey.

OntdokenVolgens het Openbaar Ministerie heeft Van Rey op die wijze inkomstenbelasting ontdoken. De Rotterdamse rechtbank sprak de oud-wethouder vorig jaar op dit punt vrij. In hoger beroep zette het OM het verwijt steviger aan: Liba zou met medeplegen van Van Rey ook vervalste facturen hebben opgesteld. Daarnaast zou de bestuurder privéuitgaven met Liba-geld hebben betaald.

Van Rey reageerde verontwaardigd. Hij sprak van ‘schandelijke’ bewoordingen van het OM. "Dit zijn insinuaties die de zaak verkleuren." De Liba-constructie was conform de adviezen van zijn belastingadviseur en accountant. Bovendien stelde de belastingrechter hem eerder al in het gelijk op het punt van de inkomstenbelasting. Daarover loopt nog een hoger beroep.

CommotieLiba bestaat niet meer door "de commotie rond mijn persoon", verklaarde Van Rey. De bv is opgegaan in Liba Monumenten, waaronder een aantal panden in de Roermondse binnenstad valt.

Advocate Gitte Stevens vond het opmerkelijk dat het OM valsheid in geschrifte door Liba opvoerde. "Liba staat hier niet terecht, maar meneer Van Rey." Bovendien heeft de belastingdienst nooit opmerkingen gemaakt over de Liba-constructie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal