Limburg hoeft niet meer bang te zijn voor hoogwaters

Print
Limburg hoeft niet meer bang te zijn voor hoogwaters

Afbeelding: DL

Vanaf vandaag is Limburg officieel beveiligd tegen hoogwater. Althans: het beschermingsniveau bij een overstromingskans van 1 op de 250 jaar is gehaald, waarmee Limburg niet meer hoeft te vrezen voor hoogwaters zoals in 1993 en 1995.

Het behalen van de hoogwaterdoelstelling wordt gevierd langs de Maas bij hoeve Hartelstein in Itteren met de onthulling van een gedenksteen. Het Consortium Grensmaas heeft bijna tien jaar gewerkt aan de hoogwaterbeveiliging, in combinatie met grindwinning en nieuwe natuur. De Maas heeft de ruimte gekregen; langs 43 kilometer oevers ontstaat meer dan duizend hectare nieuwe natuur. 

Verhinderd
De nieuwe minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zou vandaag eigenlijk bij de feestelijkheden aanwezig zijn, maar heeft laten weten verhinderd te zijn.

De hoogwaterdoelstelling is nu behaald, maar de werkzaamheden aan de Grensmaas gaan nog door tot in 2024. In deze filmpjes een impressie.  

Kijk onder het filmpje voor een tijdlijn over de geschiedenis van het hoogwater in Limburg

TIJDLIJN HOOGWATER IN LIMBURG:

1926      Hoogwater. 

1986      Plan Ooievaar: totaalvisie Nederlands rivierengebied voor scheepvaart, delfstoffenwinning, recreatie, natuur. Hoofdlijn: uiterwaarden omvormen tot natuur.

1993      Hoogwater. Tien procent van Limburgs grondgebied onder water.  

1994      Commissie Boertien adviseert een combinatie van rivierverruiming en dijken/kades.

1995      Overstroming Maas. 

1995      Deltaplan Grote Rivieren in de geest van Boertien. In 2015 moet de bescherming langs de Zandmaas (Midden- en Noord-Limburg) op peil zijn, in 2017 de Grensmaas (Zuid-Limburg). Het Rijk wil samenwerken met de grindsector, bedrijfsleven en banken. Consortium Grensmaas meldt zich onder de naam Sigma.  

2000      Officiële oprichting Consortium Grensmaas: grindbedrijven, aannemers en Natuurmonumenten. Onderhandelingen met de overheid lopen spaak omdat het volledige project betaald moet worden met de opbrengsten van zand en grind.

2002      Intentieverklaring over programma van eisen met Consortium Grensmaas. Maasverbreding met ruim duizend hectare nieuwe natuur plus meer en betere dijken. Kosten: 700 miljoen euro. Het consortium mag 56 miljoen ton zand en grind uit de grond halen.

2003      Hoogwater; de impact is veel minder dramatisch dan in 1993 en 1995. 

2003      Klacht bij Europese Commissie over uitblijven aanbesteding. Europa gaat later onder voorwaarden akkoord.

2005      Ondertekening contract.

2007      Start Werkzaamheden Grensmaas. Ook landelijk verschuift het accent van dijkverhoging naar rivierverbreding onder de noemer Ruimte voor de Rivier.

2011      Overheid doet het Consortium handreiking om de economische crisis te doorstaan.

2015      Doelstelling Zandmaas bereikt.

2017      Hoogwaterdoelstelling Grensmaas bereikt.

2024      Voltooiing project Grensmaas.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →