Ecoduct over kanaal moet verdrinken dieren tegengaan

Print
Ecoduct over kanaal moet verdrinken dieren tegengaan

Leerlingen van Bischoppelijk College in Weert presenteerden eerder maquettes voor een ecoduct over de Zuid-Willemsvaart. Afbeelding: John Peters

Er komt een ecoduct over de Zuid-Willemsvaart bij Weert. Het moet het risico dat dieren verdrinken verkleinen.

De provincie stelt dat er een voorstel komt voor een dergelijke oversteekplaats voor wilde dieren over het kanaal in Weert. Het ecoduct komt te liggen over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Tungelroysebeek. Nadere details volgen zodra het plan nader is uitgewerkt.

Vijftien jaar
Over een ecoduct over het kanaal wordt overigens al zeker vijftien jaar gesproken. De provincie verwacht dat door de maatregel het aantal incidenten met te water geraakte dieren zal verminderen.

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) antwoordde dit woensdag na vragen van Statenlid Pascale Plusquin (Partij voor de Dieren). Het Statenlid trok daarover aan de bel omdat volgens haar sprake is van dierenleed doordat er met enige regelmaat zwijnen en andere wilde dieren in het kanaal verdrinken.

Onveilige situaties
De steile damwandprofielen in de Zuid-Willemsvaart bij Weert zorgen volgens Provinciale Staten voor zeer onveilige situaties voor zowel mens als dier. GS benadrukken dat er bij het college geen gevallen bekend zijn waarbij mensen zijn verdronken die er door de steile wand niet uit konden.

GS voelen overigens niets voor de aanleg van een lang raster of hekwerk langs het kanaal, zo blijkt uit de antwoorden aan Plusquin. Wel zijn er de afgelopen jaren volgens GS langs het kanaal een stuk of dertig uittreedplaatsen voor te water geraakte dieren aangelegd door Rijkswaterstaat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →