Catalaanse onafhankelijkheid nu echt van tafel

Print

Duizenden protestanten op het Placa Sant Jaume in Barcelona. Afbeelding: EPA

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft woensdagmiddag zoals verwacht officieel de onafhankelijkheidsverklaring van de autonome regio Catalonië vernietigd.

Eerder vandaag waren in verschillende Catalaanse steden al duizenden demonstranten de straten opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de gevangenname van acht Catalaanse regeringsleiders en twee activisten.

Vernietigd
Het hof had de onafhankelijkheidsverklaring eerder al geschorst. Nu is deze dus formeel vernietigd. Het Catalaanse parlement stemde op 27 oktober voor de onafhankelijkheid van Spanje en gaf daarmee gevolg aan de uitslag van een eerder gehouden referendum. Enkele uren later werd de Catalaanse regering onder leiding van Carles Puigdemont door de regering in Madrid ontslagen. 

Op dit moment verblijven Puigdemont en vier andere regeringsleden in België waar zij wachten op een uitspraak van de rechter over uitlevering aan Spanje. Acht andere regeringsleden zitten vast in Madrid.

Onrustig
Sinds de aanloop naar het referendum is het onrustig in Catalonië. De uitslag van de stemming en de daarop uitgesproken onafhankelijkheid werd massaal gevierd door de ja-stemmers. 

Lees verder onder de foto

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Een demonstrante wordt verwijderd door de Catalaanse politie. foto AFP

Er waren echter ook tegengeluiden te horen. Twee dagen na het uitroepen van de onafhankelijkheid gingen honderdduizenden tegenstanders van de onafhankelijkheid de straten van Barcelona op. Zij willen dat Catalonië bij Spanje blijft. Actievoerders trokken door het centrum van de Catalaanse regionale hoofdstad roepend 'Viva España' en 'ik ben Spaans'.

De vernietiging van de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring kwam woensdag nadat eerder op de dag al duizenden demonstranten in verschillende Catalaanse steden wegen blokkeerden en treinen stopten. Hun acties zijn een protest tegen het gevangen houden van de regionale regeringsleiders. In sommige gevallen kwam het tot clashes met de Catalaanse politie.

Nieuwe verkiezingen
De Spaanse premier Rajoy heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven in Catalonië, die worden gehouden op 21 december. Een uitzondering, want normaal gesproken worden verkiezingen in Spanje altijd op een zondag gehouden.

Rajoy gebruikt het allereerste moment dat het kan om die verkiezingen uit te schrijven. Er moeten namelijk wettelijk gezien minimaal 54 dagen overheen gaan vanaf het moment dat er verkiezingen worden uitgeschreven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →