Carnaval met een draadje los

Print
Carnaval met een draadje los

In 1955 bestond D’n Dreumel nog niet, maar trok deze eerste carnavalswagen van Horst mee in de optocht ter ere van 10 jaar bevrijding. Afbeelding: D'n Dreumel

Dreumel, Dreumel, Dreumel, maak oow nouw ’s los. Het is al 5x11 jaar het lijflied van de vereniging die met recht de rode draad door de Horster vastelaovend kan worden genoemd.

Horst, begin jaren zestig van de vorige eeuw. In zaal Van Heijster te Horst gebeurt iets vreemds. De muziek stopt, dansende stelletjes gaan aan de kant, een groep mannen - jonge middenstanders uit Horst - vraagt aandacht. Eén van hen heeft een doek over het hoofd. Die wordt weggetrokken en er wordt verteld dat de man de allereerste prins van de nieuwe Horster vastelaovesvereniging D’n Dreumel is. Dan vertrekken de verklede man en zijn gevolg om hetzelfde ritueel even verderop in zaal Van Harsel nog eens over te doen. De man, die anno 2017 bekendstaat als de legendarische en eerste prins Rinus I van D’n Dreumel, krijgt weer een doek over het hoofd, muziek stopt, dansende paartjes aan de kant, prins geproclameerd en dan door naar zaal Morees voor de derde en laatste keer: muziek stil, stoppen met dansen, prins uitroepen. „Dat kon toen nog, drie keer dezelfde prins proclameren op één avond in verschillende zalen. Nu is dat ondenkbaar met al die mobiele telefoons. 
Voordat je bij de tweede zaal aankomt, weet heel Horst al wie prins is”, vertelt oud-prins Jan Lemmen van D’n Dreumel. „Maar 55 jaar geleden was alles anders. 

De mensen wisten niet eens wat ze zagen. Carnaval en een prins uitroepen, dat hadden ze in Horst nog nooit meegemaakt. Ze zullen verbaasd hebben opgekeken, misschien zelfs een beetje verbolgen omdat ze moesten stoppen met dansen.” 
Hoe anders is dat 5x11 jaar later. Als de prins van de Horster carnavalsvereniging nu een zaal betreedt, zingt iedereen uit volle borst het Dreumellied: „Dreumel, Dreumel, Dreumel, maak oow nouw ’s los.” 

Het lijflied won in 1962 het allereerste liedjesfestival en bestaat anno 2017 dus ook 55 jaar. De jubilea stapelen zich op in Horst. Toch is er dit jaar ook een primeur. De vereniging heeft voor het eerst een boek gemaakt waarin onder meer de roemruchte historie van de vereniging beschreven wordt. Verhalen te over. Zo heeft D’n Dreumel in 1995 ter ere van het 3x11-jarig jubileum André Rieu naar Horst weten te halen. Lemmen: „Aanvankelijk mocht er geen bier in de zaal worden geschonken, omdat dit het optreden zou verstoren. Uiteindelijk vond Rieu het toch goed als er getapt werd, omdat het publiek anders juist weer te stil zou zijn. Het werd een daverend succes, dat optreden.”