Al eerder maatregelen getroffen tegen geschorste docent Toneelacademie

Print
Al eerder maatregelen getroffen tegen geschorste docent Toneelacademie

Toneelacademie Maastricht. Afbeelding: Google Streetview

De docent van de Toneelacademie in Maastricht die vorige week geschorst werd vanwege 'mogelijk ongewenst gedrag' richting een studente, blijkt jaren geleden al te zijn vermaand na soortgelijke incidenten.

Dat blijkt uit het vooronderzoek van de Toneelacademie naar het incident, zo maakte de opleiding woensdag bekend.

Maatregelen
In 2006 werd de docent formeel aangesproken toen er signalen binnenkwamen. Toen de directie in het studiejaar 2010-2011 opnieuw berichten over zijn gedrag kreeg, werden ook maatregelen genomen. Die behelsden onder meer een verbod op fysiek contact en een verdeling van het betreffende vak over meerdere docenten, zegt woordvoerder Rolf van Stenus. 

Lees ook: Docent Toneelacademie op non-actief vanwege 'mogelijk ongewenst gedrag'

Daarna bleef het tot 19 oktober 2017 stil rond de docent.

Bevestigd
Na interne oproepen door de Toneelacademie zijn er naar aanleiding van het jongste incident twee studenten naar voren gekomen die het verhaal van de studente over handtastelijkheid tijdens een groepsles bevestigen. Daarnaast heeft ook een andere studente melding gedaan over dezelfde docent, maar van een andere gebeurtenis. Beide signalen worden volgens de Toneelacademie nog verder onderzocht. Van nog eens twee meldingen is volgens de directie gebleken dat ze geen nader onderzoek behoeven.

NOSop3
Vorige week maakte de Toneelacademie bekend de docent te schorsen. Dat bericht werd op de site geplaatst op de dag dat NOSop3 naar buiten kwam met een onderzoek waaruit blijkt dat meer studenten negatieve ervaringen hebben met de betreffende docent en diverse studenten het gedrag van de docent zeggen te hebben aangekaart in het zogeheten kernteam. Zij klaagden erover dat dit nauwelijks tot reactie leidde. Toenmalig directeur Leo Swinkels verklaarde tegenover NOSop3 dat de nodige maatregelen zijn getroffen toen bij hem deze signalen binnenkwamen. 

Lees ook: 'Hij sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht'

Zo laat een actrice die in 2011 afstudeerde weten dat er tijdens groepslessen sprake was van ongewenste betasting: "We moesten altijd oefeningen doen. Zoals op iemand springen en je dan via zijn of haar lichaam naar beneden laten glijden. Dat ging die docent dan bij mij voordoen. Hij sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht."

De betreffende docent was woensdagavond niet bereikbaar voor een reactie. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →