Stiefvader breekt beentjes van baby

Print
Stiefvader breekt beentjes van baby

Foto ter illustratie Afbeelding: Shutterstock

Een 25-jarige man uit het Belgisch-Limburgse Heers is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 30 maanden vanwege mishandeling van zijn tien maanden oude stiefdochtertje. Ook dient hij een boete van 600 euro te betalen.

Dat heeft de rechtbank in Tongeren woensdag bepaald.

Armbreukjes
Het kindje had verschillende arm- en beenbreukjes, toen de ouders haar uiteindelijk naar de eerste hulp brachten. De moeder van het kindje kreeg vier maanden cel met uitstel, omdat zij niet eerder hulp zocht.

De stiefvader uit Heers, op zo'n 30 kilometer van Maastricht, is schuldig bevonden aan kindermishandeling van de baby in 2014. Het meisje was toen amper tien maanden oud. Zelf verklaarde de man tijdens de zitting in oktober dat zijn stoppen doorsloegen toen het kindje niet stopte met huilen. Dit in combinatie met een zware werkdag werd hem te veel. “Ik gaf ze haar tutje, maar ze stopte niet met huilen. Ik heb haar bruut vastgenomen”, gaf de twintiger schoorvoetend toe.

Uit de vaststellingen van de kinderartsen bleek dat het meisje meerdere malen hardhandig werd aangepakt. Toch zag de stiefvader het kwaad er niet van in. “Ik heb haar maar een keertje iets te hard in haar wiegje gegooid.”

Scheenbeentjes
De baby, die enorme pijn leed door de verwondingen en zelfs geen melk meer wilde drinken, werd uiteindelijk toch naar het ziekenhuis gebracht door haar moeder en stiefvader. Het kindje had kneuzingen in het gezicht en verkleurde zwellingen aan de beentjes. Op de spoedafdeling werd vastgesteld dat ze verschillende breuken op verschillende tijdstippen had opgelopen met onder andere fracturen aan de scheenbeentjes. Pas na de vaststellingen van de artsen, gaf de 27-jarige moeder de mishandelingen toe.

De procureur sprak bij de rechtbank van een zeer schrijnend geval van kindermishandeling. “Hij nam haar kaakjes bruut vast en propte voeding in haar mond als ze weigerde te eten... Het gaat hier om een weerloze baby.”

Agressief
Omdat de moeder in eerdere verhoren met de politie en in gesprekken met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling met geen woord over de agressieve houding van haar inmiddels ex-vriend repte en zo naliet om haar kind eerder te helpen, kreeg ook zij een celstraf van vier maanden met uitstel onder voorwaarden.

Het meisje is inmiddels onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst en verblijft bij een pleeggezin.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →