Justitie: geen tunnelvisie in fraudeonderzoek gehandicaptenstichting

Print
Justitie: geen tunnelvisie in fraudeonderzoek gehandicaptenstichting

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

De kritiek dat de FIOD aan tunnelvisie leed in het fraudeonderzoek naar oud-topman Guus de J. van SGL is onterecht.

Dat vindt officier van justitie Wil van Horen. Hij ziet niet in waarom de rechtbank in Roermond het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk zou moeten verklaren.

Vooringenomen
Dat verzoek is gedaan door advocaat Sjef Römkens van de oud-topman van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). De J. en zijn partner Desiree T. worden verdacht van verduistering van zo’n 1,9 miljoen euro. Römkens betoogde tijdens de regiezitting maandag dat het onderzoek van fiscale opsporingsdienst FIOD 'vooringenomen' was, op basis van tips van een 'wraaklustige' oud-medewerker van zorgbedrijf Taramanda, dat door De J. werd opgezet.

Ook zou de FIOD op ongeoorloofde wijze onderzoek van de Belastingdienst naar De J. hebben gestuurd. 

CZ
Van Horen reageerde hier woensdag op bij de voortzetting van de zitting. Volgens hem zijn meldingen van zorgkantoor CZ in 2007 en 2008 over misbruik van zorggeld aanleiding geweest voor het onderzoek, samen met in 2009 en 2010 ontvangen anonieme brieven en een signaal van de Belastingdienst in 2010. 

Volgens de officier kan de klacht van De J. dat voor zijn verdediging belangrijke stukken in het strafdossier ontbreken ook niet leiden tot de conclusie dat 'een eerlijk proces' niet mogelijk is. Verzoeken die stukken toe te voegen zijn door de rechter-commissaris beoordeeld. 

Redelijke termijn
Wel vindt Van Horen dat de redelijke termijn waarbinnen een strafzaak moet zijn afgerond is overschreden, maar dat dit geen reden kan zijn voor niet-ontvankelijkheid. De officier pareerde ook kritiek dat onvoldoende getuigen zijn gehoord. Hij wees erop dat twee oud-leden van de raad van toezicht van SGL weigerden mee te werken aan bevraging door de FIOD. Zij zijn later voor de rechter-commissaris gehoord. Dat duurde maar kort, omdat het vermoeden rees dat zij hun verhaal op elkaar hadden afgestemd in bijzijn van de verdachten. 

De rechtbank bepaalt morgen of en hoe de zaak wordt voortgezet.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen