'Rol VVD-lijstduwer Mark Verheijen alleen ondersteunend’

Print
'Rol VVD-lijstduwer Mark Verheijen alleen ondersteunend’

Mark Verheijen. Afbeelding: ANP

Mark Verheijen staat bij de komende raadsverkiezingen in Venlo als lijstduwer op de VVD-kieslijst. “Hij is op verzoek van lijsttrekker René Dings aan de lijst toegevoegd vanwege het feit dat hij sterk is in het debat en communicatie. Het is geenszins de bedoeling dat de lijstduwer meer in de spotlights komt te staan dan de lijsttrekker”, zegt Peter van Eijk, voorzitter van VVD Venlo.

Binnen de partij is er discussie over de vraag of het verstandig is om Verheijen op de kieslijst te plaatsen. In 2015 moest Verheijen als Kamerlid aftreden vanwege een declaratieaffaire. De angst bestaat dat een discussie rond de persoon Verheijen de campagne gaat domineren.

Onvrede
Ook is er onvrede over het feit dat van de achtkoppige fractie er slechts twee op een verkiesbare plek staan. Zo staat de huidig fractievoorzitter Bart Kuntzelaers op plek 17 en het ervaren raadslid Martin Camp op 14. De fractie heeft daarover nog een gesprek met het partijbestuur. “Deze lijst is het resultaat van de afweging in het proces van vernieuwing”, zegt Van Eijk over de lage positie van Kuntzelaers.

Teleurgesteld
De huidig fractievoorzitter die zich dit jaar ook nog kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap wil alleen aangeven dat hij zeer teleurgesteld is over zijn plek. “Het voelt alsof ik door een trein ben overreden. Ik weet niet waar ik dit aan heb verdiend, ik mis de waardering.”

Draagvlak
Dings geeft aan dat hij Verheijen heeft gevraagd in een adviserende rol. “Hij is politiek ervaren, ik niet. Bovendien ervaar ik dat Mark binnen Venlo nog altijd een groot draagvlak.”

Steun
Verheijen die naast lijstduwer ook het verkiezingsprogramma heeft geschreven laat per Whatsapp weten de VVD en lijsttrekker Dings te steunen als lijstduwer. Een raadslidmaatschap of post als wethouder ‘is allemaal niet aan de orde. Wat mij betreft is de lijsttrekker de beste en meest voor de hand liggende wethouderskandidaat’.

Verheijen was tussen 2001 en 2006 raadslid en fractievoorzitter voor de VVD in de Venlose gemeenteraad. In 2006 en 2009 was hij lijsttrekker voor zijn partij en vanaf 2006 wethouder Economische Zaken. In 2011 vertrok hij als gedeputeerde naar de provincie.