Het schiet niet op met 11-11 in Noord-Limburg

Print
Het schiet niet op met 11-11 in Noord-Limburg

Carnaval 2008: De prins van D’n Dreumel in Horst probeert een feest te maken van het inschieten op het Wilhelminaplein. Foto: Gé Hirdes

De elfde van de elfde. Het is de start van de vastelaovend en dat wordt overal in Noord-Limburg anders ingevuld. Maar een groot, uitbundig volksfeest komt hier nergens echt van de grond.

Ze proberen al jaren om van de elfde van de elfde een mooi feest voor het hele dorp te maken, de vastelaovesvierders van D’n Dreumel in Horst. „Maar de start van het carnavalsseizoen leeft hier nog steeds niet bij de mensen”, zegt voorzitter Edwin Lemmen. „We hebben met de plaatselijke horeca feesten georganiseerd op een plein. Dat loopt dan een keer redelijk maar als het een jaar later slecht weer is, komt niemand. 

Feestzalen
Ook in feestzalen hebben we van alles geprobeerd. Maar het zijn toch voornamelijk leden van onze vereniging die het inschieten bezoeken. Er komen weinig mensen uit het dorp.” Hoewel de elfde van de elfde dit jaar op een zaterdag valt - ideaal voor een carnavalsfeest - houdt D’n Dreumel het anno 2017 bij elf schoten met een confettikanon bij café De Lange. De Knöllekes uit Leunen trekken al jaren op 11 november naar Maastricht. Daar is het echter zó druk; da’s niet leuk meer. Omdat 11-11 nu ook nog eens een zaterdag is, verwachten De Knöllekes nog meer drukte in de provincie hoofdstad. En dus steekt deze Limburgse carnavalsclub de Brabantse grens maar over. Op naar het feest van de Huibuuke in Overloon. Volgens Frank Arts van de Piëlhaas is er zaterdag in het centrum van Venray echter ook een seizoensopening met kanonschoten en een feest bij café Hulsman. „Maar denk niet aan een groot evenement op een plein, zoals onze Vastelaoves Roetsj. 

Bescheiden feestje
Het is een bescheiden feestje. Misschien komt dat grote feest op 11-11 ooit nog. Je kunt als vereniging nu eenmaal niet alles. Je moet er ook de vrijwilligers voor hebben die alles regelen.” Toch verwacht Arts dat het zaterdag lekker druk wordt tijdens het traditionele inschieten. „Het is weekend. Dan komen meer mensen van de bank om het dorp in te gaan. We hebben ook weleens op dinsdag staan inschieten. Dan is de belangstelling toch minder.” Bij de Bessembienders in Siebengewald hebben ze daar niet zo veel last van. Hier worden op de elfde van de elfde al jaren twee vliegen in één klap geslagen. Als de kinderen van het dorp met hun lampionnetjes bij de troshoop Sint Maarten staan te vieren - dat hoort tenslotte ook op 11 november - schiet de carnavalsvereniging in één moeite meteen even het nieuwe vastelaovesseizoen in. 

Rondreizend circus
In Horst heeft D’n Dreumel de elfde van de elfde overigens beslist nog niet opgegeven. Lemmen: „Misschien moeten we dit feest met alle carnavalsverenigingen uit de gemeente Horst aan de Maas oppakken. Elk jaar in één van de zestien dorpen inschieten. Een soort rondreizend circus. Dat zou mooi zijn. Vastelaovend moet tenslotte een begin en een einde hebben, nietwaar?”