Bekritiseerde belastingdienst BsGW haalt bezem door organisatie

Print
Bekritiseerde belastingdienst BsGW haalt bezem door organisatie

Afbeelding: iStock

Belastingdienst BsGW, die de laatste tijd veel kritiek krijgt op zijn WOZ-taxaties, haalt de bezem door het bedrijf.

BsGW richtte zijn aandacht de afgelopen jaren vooral op het werven van nieuwe klanten en kende een explosieve groei. De interne organisatie werd echter ernstig verwaarloosd.

Ingrijpend proces
Directeur Jan Willemsen van BsGW in Roermond, dat de belastingen int voor het waterschap en 30 van de 33 gemeenten in Limburg, schrijft in een brief aan zijn opdrachtgevers dat een ‘ingrijpend veranderproces’ noodzakelijk is. De voorgenomen reorganisatie vindt de komende drie jaar plaats en vergt een investering van vier miljoen euro. Het aantal banen wordt teruggebracht van 174 naar 140.

De maatregelen moeten een structurele, jaarlijkse besparing van 1,3 miljoen euro opleveren. Het definitieve plan wordt in december gepresenteerd.

Onthutsend beeld
Aan de basis van de reorganisatie liggen een rapport van adviesbureau Lux en de ‘eerste indrukken’ van directeur Willemsen, die een jaar geleden aantrad. Zij schetsen een onthutsend beeld van BsGW. Het ontbreekt aan visie en daadkracht, het management is in kampen verdeeld, er is nauwelijks iets gedaan met de vele rapporten om de ICT te verbeteren.

Veel werknemers worden niet geselecteerd op kennis en kunde, omdat ze verplicht overgenomen moeten worden van deelnemende gemeenten. Dat alles heeft geleid tot ophef, rumoer, onduidelijkheid en angsten op de werkvloer, wat een verlammende werking op de organisatie heeft. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →