Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Fraude met paarden? ‘Wij zijn slechts de transporteur’

Fraude met paarden? ‘Wij zijn slechts de transporteur’

Foto ter illustratie. Foto: iStock

Horse Service International uit Meterik distantieert zich van fraude in de paardenbranche. Dat het als expediteur diensten verleent aan een verdachte paardenhandelaar en ruiter wil volgens het bedrijf niet zeggen dat het zelf betrokken is bij misstanden.

Terwijl een medewerker van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdagmiddag eerder in beslag genomen dossiers en harde schijven terug komt brengen, zitten Lau van Nieuwenborg en Wil Lucassen in een kantoorruimte van Horse Service International in Meterik. De respectievelijk oprichter/eigenaar en financiële man van het aan de Hazenkampweg gelegen bedrijf balen van de 'suggestieve en tendentieuze berichtgeving' die de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) donderdag verspreidde. "Wij worden gelinkt aan belastingfraude met paarden", zegt Van Nieuwenborg. "Maar wij hebben niets met de aan- en verkoop te maken. Wij zijn slechts een dienstverlenende transporteur. Hier kunnen we ons moeilijk tegen verweren. De mensen zullen denken: waar rook is, is vuur."

Olifant door porseleinkast
Beiden hebben ook moeite met de werkwijze van de FIOD en NVWA, die woensdag met circa 35 à 40 medewerkers, agenten, officier van justitie en rechter-commissaris het bedrijfspand binnenvielen. "Wij transporteren 2500 tot 3000 paarden per jaar", zegt Van Nieuwenborg. "Het komt geregeld voor dat we aan de Belastingdienst inzage moeten geven in dossiers. Dat is geen enkel probleem. Ik snap niet waarom dit in dit geval niet had gekund. De FIOD en NVWA gaan als een olifant door een porseleinkast."

Inval
De FIOD en NVWA vielen woensdag een bedrijfspand en een woning van Horse Service International binnen. In het bedrijf liggen dossiers van de 44-jarige springruiter Robert V., die de firma in Meterik een aantal keren per jaar inschakelt voor het transport van door hem verkochte paarden. De FIOD verdenkt de ruiter ervan dat hij meer paarden verkocht dan dat hij opgaf aan de Belastingdienst. Daarmee zou hij tussen 2011 en 2016 voor 850.000 euro aan belasting hebben ontdoken.

Verdachte
De springruiter, zijn echtgenote en belastingadviseur zijn als verdachte aangemerkt. Een woordvoerder van de FIOD laat weten dat er niemand anders verdacht wordt door deze opsporingsdienst of door de NVWA. Tegelijkertijd met de inval in Meterik doorzochten de diensten de woning, het bedrijfskantoor en het accountantskantoor van Robert V. in het Overijsselse Wierden. V.’s advocaat Eddy Kolkman weerspreekt dat zijn cliënt fraudeerde. "Hij kan iedere transactie onderbouwen." 

Luchthavens
Van Nieuwenborg laakt de uitlating van de FIOD dat de paarden 'vermoedelijk via buitenlandse luchthavens werden uitgevoerd'. "Alsof daar iets mis mee is. Wij moeten uitwijken naar Luik, Frankfurt en Luxemburg omdat niet iedere bestemming vanaf Schiphol bereikbaar is." Horse Service International transporteert paarden met name naar de Verenigde Staten, China en Mexico. Het bedrijf regelt het transport, de periode dat de paarden in quarantaine moeten en de douaneformaliteiten.

Fraude
De NVWA kwam volgens Lucassen woensdag naar Meterik voor dossiers van een verdachte paardenhandelaar uit het Overijsselse Dedemsvaart. Voor hem regelt Horse Service International een aantal transporten per jaar. De NVWA verdenkt die handelaar van fraude met exportcertificaten en veterinaire keuringsbewijzen. De overheid wil dergelijke praktijken aanpakken omdat die de betrouwbaarheid van Nederland als handelspartner kunnen schaden.

Dierenartsen
Een veterinaire keuring wordt uitgevoerd door een dierenarts. Hij onderzoekt de fysieke gesteldheid van een paard en beoordeelt documenten over de medische geschiedenis van het dier. Volgens Lucassen zijn alleen dierenartsen en de NVWA inhoudelijk betrokken bij deze keuringen en is Horse Service International daartoe niet gemachtigd.

Volgens Lucassen is in de zaak tegen de handelaar uit Dedemsvaart geen sprake van fraude, maar van een menselijke fout. Zo zou het verkeerde geslacht van een paard in diens paspoort zijn beland en werd dit bij de exportcertificering niet opgemerkt door de NVWA. Vanwege de verdenking van fraude sloot Mexico een tijd de grens voor Nederlandse paarden.