Carnavalstraditie bestaat niet in Brazilië

Print
Ivo op den Camp, Formule 1-verslaggever van de Limburgse kranten, doet dit weekeinde verslag van de race in Sao Paulo. In dit blog beschrijft hij hoe hem - ondanks zijn voorliefde voor carnaval - het lachen verging op 'de elfde van de elfde'.

Als lid van de Raad van Elf van de Sjtadsvastelaovesvereniging De Flaarisse uit de Waereldsjtad Geleen hoor je op 11 november natuurlijk in je eigen stad te zijn bij de opening van het carnavalsseizoen. Bij het oplaten van de Aafgebrende Gaeskaetel, hét symbool van de Geleense vastelaovend.

Confettiregen
Maar omdat Max Verstappen dit weekend een race moet rijden in Brazilië en zijn agenda ook die van mij in grote lijnen bepaalt, werd ik vanochtend in São Paulo gewekt door een confettiregen aan appjes, veelal afkomstig van vrienden die zich aan het prepareren waren voor de festiviteiten. Dat de klok hier drie uur vroeger slaat, konden zij natuurlijk ook niet weten. Enkelen vroegen zich af of er hier niet ook wat te vieren viel.

Speurtocht
Immers: carnaval en Brazilië, dat is toch een twee-eenheid. Helaas, de traditie van de elfde van de elfde bestaat hier niet. Met een paar collega’s ben ik nochtans op speurtocht gegaan, maar toen we eenmaal een aantal fraai uitgedoste personen gevonden hadden, bleek dat de verkleedpartij voor compleet andere doeleinden diende dan het carnavalsseizoen inluiden. En ach, Brazilianen hebben helemaal geen excuus nodig om een feestje te vieren.

Dolle boel
Muziek, dansen en ritme, het zit in hun genen. Zelfs op de tribunes van Interlagos is het een dolle boel. Brazilië, het blijft een land van extremen. Aan de ene kant wil je je laten onderdompelen in de vreugde en levenslust van de bevolking, maar evengoed loert overal het gevaar en is alertheid gevraagd. Ook de journalisten krijgen jaarlijks het dringende advies nooit alleen in een taxi te stappen, alleen het broodnodige bij zich te dragen en in het geval er een auto wordt gehuurd oplettend te zijn bij verkeerslichten en liefst alleen te stoppen bij tankstations.

Bruut
Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo werd een busje met Mercedes-medewerkers - nauwelijks buiten de poorten van het circuit - overvallen. Snel, bruut en met het nodige geweld. Met een pistool op je slaap gedrukt, oogt de wereld heel anders. Dan is de lol snel voorbij. Ook op de elfde van de elfde.