Vastelaovendsseizoen Weert geopend door nieuwe vorst

Print
Vastelaovendsseizoen Weert geopend door nieuwe vorst

Foto: John Peters

Het Vastelaovendsseizoen is in Weert werd zaterdagavond geopend door Stan Ocker, de nieuwe vorst van de Rogstaekers. Als vijfde vorst neemt hij het stokje over van erevorst Jan Stroek, die er op carnavalsdinsdag na twaalf jaar mee stopte.

Vorst Stan las in het Munttheater in Weert de troonrede voor. Daarin refereerde hij onder andere naar het bezoek van burgemeester Jos Heijmans aan China: "De Chinezen gaan Weert uit het slop halen. Een hotel en een distributiecentrum en maar oppassen dat wij niet iedere dag rijst gaan eten. En naast het Weerter dialect ook de Chinese taal moeten gaan spreken."

China
In het Munttheater in Weert las Ocker de 'troonrede' voor. Daarin refereerde hij onder andere naar het bezoek van burgemeester Jos Heijmans aan China: "De Chinezen gaan Weert uit het slop halen. Een hotel en een distributiecentrum en maar oppassen dat wij niet iedere dag rijst gaan eten. En naast het Weerter dialect ook de Chinese taal moeten gaan spreken."

De volledige tekst van de 'troonrede':

Hier zit ik dan op de troon gelijk aan Willem-Alexander naast zijn Maxima maar voor mij naast mijn Charlotte.

Vanavond is het eindelijk dan zover de opening van ’t Vastelaovendjseizoen 2017-2018!  

Voor mij al een seizoen met een gouden randje, aangezien ik het stokje overneem van ere Vorst Jan die na 12 jaar trouwe dienst van zijn welverdiende rust mag gaan genieten. In de wandelgangen  gaan al geruchten dat hij zich nu gaat aanmelden als Brökwagter. Met alle respect voor onze vrienden van over de brug op Boshoven, maar in eerste instantie schrok ik hier van. Na zoveel mooie dienstjaren bij de Rogstaekers verwacht je zoiets niet. Toen ik Jan om opheldering  vroeg was zijn antwoord dat hij dan de stadsbrug weer beter in werking  zou kunnen krijgen, toen viel bij mij het spreekwoordelijke  kwartje.

Lees hier de troonrede in het Weerts dialect

Strategisch gezien is het natuurlijk een prima keuze van mijn voorganger, op deze manier kan hij ook de ontwikkelingen van onze geliefde Poort Van Limburg in de gaten houden. De Poort staat er jaren ongebruikt bij met de vergelijking aan de bovenkamer van de bedenker dat er met de vastelaovendj en andere evenementen bier uit plastic glazen moet worden gedronken.

Ja mensen u heeft het misschien al bemerkt dat het college van B en W. alleen vertegenwoordigd is door wethouder Geert Gabriëls.

Burgermeester Heijmans en wethouder van Eersel zitten in China, Weert aan het promoten als het maar niet verkopen wordt. Maar een warm  welkom aan Geert. Hij geeft kleur aan het Gemeente bestuur door met een vlag met alle kleuren van de regenboog door het stadhuis te lopen.

Wij hebben ook een nieuwe logo en een nieuwe vlag. Die zal de Weerter straten en woningen gaan sieren. Dus wethouder Gabriëls wissel die regenboog vlag maar in voor een Rogstaekersvlag.

Dezelfde vlag kan ook de gevel van het oude stadhuis of te wel gemeente museum gaan sieren. Maar dan wel na de imposante verbouwing die er aan komt. Alle ambtenaren gaan aan het werk, ja ze gaan werken, om de geplande nieuwe vleugel gevuld te krijgen.

De Rogstaekers willen hun hulp wel aanbieden. Een archief vol met interessante stukken is in ons bezit.

Dan hebben wij een vastelaovendjmuseum in Mestreecht, Venlo en in Wieërt… en niet in… juist niet in Roermond.
Vergelijkingen met Roermond zijn echter spaarzaam  er zijn meer tegenstrijdige zaken, Roermond heeft een gevuld Outlet  wij een lege Poort . Roermond kreeg op 1 november 1000  Duitsers op bezoek  in Weert, 136 Belgen.

Maar in 2018 hebben wij in Weert het Van Horne-jaar met verschillende activiteiten, het heel jaar door vieren wij dat 450 jaar geleden dat de Wieërter Graaf van Horne samen met Lamoraal van Egmont in Brussel is onthoofd. Toepasselijk voor de ook in 2018 Gemeenteraadsverkiezingen daar gaan ook koppen rollen.

Het moet niet gekker worden, gender neutrale vermeldingen , herenzitting of damesbal mag straks niet meer.
Onze hoop is dan toch op de Chinareis van de Burgervader gevestigd. De Chinezen gaan Weert uit het slop halen. Een hotel en een distributiecentrum en maar oppassen dat wij niet ieder dag rijst gaan eten.  En naast het Weerter dialect ook de Chinese  taal moeten gaan spreken....

As kleinzoon van Cis de Kapper, rasechte Wieërtenaar en Rogstaeker gaat de toekomst van ons Wieërt mij aan het hart. Ik wil niet alleen iets voor de Wieërter vasteloavendj betekenen, maar ook voor de stad Weert in het algemeen. Commentaar leveren is gemakkelijk, de beste stuurlui reageren tenslotte op Weert de gekste, maar als je echt iets wilt bereiken zal je de handen uit de mouwen motten steken. Daarom wil ik u vanavond deelgenoot maken van ’n unieke, baanbrekende primeur:

In 2018 zulle n wij van stadsvastelaovendjvereiniging De Rogstaekers meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen.  Geïnspireerd door grote internationale politici  zullen wij ons onder de naam "Lieëst 11" in gaan zette voor de belangen van de Wieërter Vasteloavendjveerder. Als vorst zal ik mij verkiesbaar stellen. Het verkiezingsprogramma is:

1. De singels blijven van asfalt.
2. Bier zit in een fles en blijft in het glas. 
3. De stadsmuren blijven zo hoog als ze zijn. Alle buren zijn welkom. 
4. De  Poort van Limburg  gaat weer open. 
5. Winkelpanden gaan weer winkels worden.
6. De spoorlijn uit Hamont komt er, laat de Belgen maar komen.

Laten wij als Rogstaekers maar gewoon dicht bij de Wieerter Vastelaovendj blijven.
Ik ben er in ieder geval trots op dat ik het vertrouwen van de vereiniging heb gekregen om er samen een prachtige tijd van te maken.