Sint Maartensfeesten Weert gelukt, maar met bittere nasmaak

Print
Sint Maartensfeesten Weert gelukt, maar met bittere nasmaak

Afbeelding: John Peters

Een dwangsom van 1000 euro: wie z'n troshoop tijdens Sint Maarten niet aan de regels voldeed, kon in Weert een boete verwachten.

De avonden verliepen zonder problemen, maar de strenge handhaving zorgde wel voor bitterheid onder enkele organisatoren.

Strenger
Meer dan de helft van de Sint Maartensvuren voldeed vorig jaar niet aan de voorschriften. Dit jaar werd er daarom strenger gehandhaafd door de gemeente Weert. Het hield de gemoederen bezig bij de organisatoren. Zo waren er discussies over uitstekende takken, moesten hier en daar shovels worden ingezet om hopen te verplaatsen en ging er op sommige plekken bijna een traditie verloren.

Rustig
In tegenstelling tot vorig jaar, verliep de viering in de gemeente Weert rustig. Dat laat de politie weten. Tijdens controles heeft de gemeente drie keer met een dwangsom gedreigd. Na aanpassingen konden ook deze organisatoren uiteindelijk het vuur ontsteken. Toch had de viering voor menig organisator een bittere nasmaak. Organisatoren zijn het erover eens dat je niet hele huisraad op de troshoop moet gooien. Een aangescherpt handhavingsbeleid moet er echter niet toe leiden dat organisatoren afzien van de traditie.

Werk
Een organisator stopte omdat hij het te veel werk vond een zandlaag aan te brengen tussen de bodem en de brandstapel. Dat laat de gemeente weten. Ook in Tungelroy was dit jaar bijna geen Sint Maartensvuur, omdat de dreigende boete bij zes buurschappen in het verkeerde keelgat schoot. Ze besloten het voor gezien te houden.

De scouting greep in. "We gaan toch geen traditie verloren laten gaan?”, zegt Frank van Roij van de scouting. "Wij hebben daarom de stookbak ter beschikking gesteld. We hebben een dorp geholpen een traditie in stand te houden. Het is nu aan de politiek in Weert om wakker te worden en ervoor te zorgen dat we volgend jaar weer normaal de regels kunnen hanteren.”

Verplaatsen
Het spande er in meerdere buurten om of het vuur aan kon of niet. Het Weertse bedrijf Van de Kruijs moest een vijf keer in actie komen om een troshoop te verplaatsen, omdat die niet op de juiste plek lag. Zo ook in Stramproy waar ze te horen kregen dat de hoop  meter moest worden opgeschoven. "Met mensenhanden alleen lukt dat niet in één dag. We zijn gaan rondbellen en kregen hulp”, vertelt organisator Frans Verhaag, die uiteindelijk een geslaagde avond neerzette.

"Anders hadden we het spel moeten spelen zonder vuur. Kijk, het is goed dat er regels zijn, maar hoe strenger er gehandhaafd wordt, hoe moeilijker het organiseren wordt. Sint Maarten is een traditie in deze streek. Ik verwacht van een overheid dat ze veiligheidsmaatregelen opleggen die in verhouding zijn tot de omvang van het evenement. Een groot evenement moet strengere maatregelen hebben, dan een klein evenement. Nu moeten alle Sint Maartenshopen aan dezelfde regels voldoen. Ik pleit voor meer nuance in de opgelegde veiligheidsmaatregels."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →