Vrachtvliegtuig Maastricht Aachen Airport weer op de baan getakeld

Print
Vrachtvliegtuig Maastricht Aachen Airport weer op de baan getakeld

Afbeelding: Etiënne Zegers

Het vrachtvliegtuig dat afgelopen weekend in de problemen kwam op Maastricht Aachen Airport staat weer veilig op de landingsbaan.

De Boeing 747 van het Turkse ACT Airlines raakte zaterdagavond rond half twaalf van de baan. Het toestel stond sindsdien in het gras. Zondagavond laat werd het weer de baan opgetrokken. 

Vliegverkeer stil
Het vliegverkeer op Maastricht Aachen Airport lag sinds zaterdagavond stil. Vier vrachtvluchten moesten daarom uitwijken naar andere luchthavens. Passagiersvluchten waren voor zondag niet gepland. Het is nog niet bekend wanneer het vliegveld in Beek weer kan worden vrijgegeven. 

Onderzoek
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) startte dit weekend direct een onderzoek naar de oorzaak van het incident. Luchthavendirecteur Jos Roeven vermoedt dat de start is afgebroken door motorpech, "maar dat is onze eigen aanname", zegt hij. De lengte van de baan speelt volgens hem geen rol bij de noodstop, omdat het toestel pas tweehonderd meter had afgelegd. De vierkoppige Turkse bemanning is inmiddels verhoord door de luchtvaartpolitie en OVV. Roeven stelt dat de Boeing 747-400ERF voor vertrek een reguliere veiligheidscheck heeft ondergaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat het eindrapport wel een jaar kan duren, zeker nu het een toestel uit een ander land betreft. 

Groente
ACT voerde de vlucht zaterdag uit in opdracht van Saudia Cargo. De lading van groente en farmaceutische goederen bleef onbeschadigd. Geprobeerd wordt de vracht alsnog op de beoogde bestemmingen Djedda in Saoedi- Arabië en Johannesburg te krijgen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →