Rechtbank start drugszaak tegen ‘opa’ Robbie van L.

Print
Rechtbank start drugszaak tegen ‘opa’ Robbie van L.

Robbie van L. op archiefbeeld. Afbeelding: Archief

Drugsbaron Robbie van L. bijgenaamd ‘opa’, de ‘ouwe’ en de ‘kerstman’, staat maandag met zes andere vermeende drugscriminelen terecht voor de rechtbank Roermond. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 72-jarige Van L. onder andere van de smokkel van ongeveer 1600 kilo cocaïne vanuit Costa Rica en Ecuador en de Dominicaanse Republiek naar Nederland.

Robbie van L. is één van de hoofdverdachten in deze megazaak met de naam Wolf Beretta. Van L. is vanaf Bonaire verplicht naar Nederland gekomen om de rechtszaak bij te wonen. Het Openbaar Ministerie wil hem en enkele van zijn medeverdachten maandag weer terug in de cel. De advocaten verzetten zich daar tegen.

Drie groepen
Justitie brengt de in totaal 21 verdachten van de criminele organisatie in drie groepen voor de rechter. Voor de eerste groep zijn tussen 13 november en 6 december veertien zittingsdagen uitgetrokken. Het tweede deel start in januari. De rechtbank doet in alle zaken pas op 29 maart 2018 uitspraak.

Invallen
Robbie van L. werd begin oktober 2013 opgepakt op Bonaire, waar hij officieel woont. In juli 2014 kwam hij vrij en mocht hij terug naar het Nederlandse eiland. Zijn arrestatie was vier jaar geleden onderdeel van een grote actie tegen de georganiseerde misdaad in Limburg en Noord-Brabant. De politie pakte destijds tien verdachten op en doorzocht 31 panden. In Limburg werden invallen gedaan in Echt, Landgraaf, Kerkrade, Schinveld en Sittard. De arrestatieteams namen tonnen aan geld, wapens en drugs in beslag.

Wolf en Beretta
De operatie was het slotstuk van twee onderzoeken naar grootschalige productie en invoer van drugs. In Limburg liep het onderzoek Wolf. Het landelijk parket werkte in Noord-Brabant aan de zaak Beretta. De teams voegden de dossiers samen toen bleek dat de hoofdpersonen in Limburg en Brabant zaken deden met elkaar.

Vijf van de zes hoofdrolspelers staan vanaf maandag terecht. De zesde vermeende spil in de organisatie, John K. (47) uit Landgraaf, is in sessie twee aan de beurt. Hij wordt gezien als de kroonprins,  rechterhand en contactpersoon van Robbie van L.

De naam van L. wordt in criminele kringen net zo vaak genoemd als die van de andere Limburgse drugsbaronnen: Peter van D. en ‘Dikke’ Billy P. Robbie van L., opgegroeid in Einighausen, zat jaren in de cel voor drugsdelicten. Hij begon zijn criminele loopbaan als brandkastkraker.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →