30 miljoen extra voor Limburgs Energiefonds

Print
30 miljoen extra voor Limburgs Energiefonds

Afbeelding: Istock

De pot van het Limburgs Energiefonds (LEF) wordt maandag gespekt met 30 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Met het nieuwe geld groeit de omvang van het fonds naar 90 miljoen euro. De extra injectie werd in juni al aangekondigd.

Ondernemers
Vanuit de pot van het Energiefonds leent de provincie geld uit voor bijvoorbeeld asbestsanering, energiebesparing en opwekking van duurzame energie.  Het uitvoeren van kleine en lokale projecten wordt van belang geacht om te kunnen voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs. Elke onderneming met een goed en duurzaam initiatief kan aankloppen bij LEF, voor een lening van 15.000 euro tot meerdere miljoenen.

27 projecten
LEF heeft tot dusver – in vier jaar - geïnvesteerd in 27 projecten met een totaalbedrag van 17 miljoen euro. Het betreft Het betreft initiatieven met zonnepanelen, biomassa, aardwarmte, warmtenetten, verduurzaming en asbestsanering. Maar ook de productie van elektrische brommers en de aanleg van een kartbaan met elektrische karts. Zo’n  4 miljoen euro van de verstrekte leningen is weer in het fonds teruggevloeid.

Knelpunten
LEF is er om knelpunten in de markt op te lossen; om financieringsgaten tussen ondernemer en bank te vullen. LEF kan geld ter beschikking stellen in de vorm van een achtergestelde lening tegen een marktconform rentetarief of als participatie.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →