Gestrand vliegtuig weggesleept: vliegveld Beek weer open

Print
Gestrand vliegtuig weggesleept: vliegveld Beek weer open

Afbeelding: Etienne Zegers

Maastricht-Airport - Vliegverkeer is weer welkom op Maastricht Aachen Airport. Sinds zaterdagavond was er geen activiteit op de luchthaven in Beek omdat een vrachtvliegtuig naast de startbaan was beland na problemen tijdens het opstijgen.

De Boeing 747 van het Turkse ACT Airlines stond sindsdien in het gras.

Uitwijken
Zondagavond laat werd het weer op de baan gezet. Maandagochtend kon het vliegtuig aan de kant worden getrokken, waardoor de landingsbaan rond 12:00 uur weer begaanbaar was. In de tussentijd moesten zondag vier vrachtvliegtuigen uitwijken naar luchthavens in de buurt. Maandag worden de eerste toestellen met passagiers weer verwacht in Beek.

Motorproblemen
Zaterdagavond kwam het vliegtuig van ACT Airlines in de penarie door motorproblemen. De piloten merkten tijdens het opstijgen dat er iets niet in de haak was en braken de start af. Toen het vrachtvliegtuig eenmaal tot stilstand kwam in de berm, kon het personeel ongedeerd het vliegtuig verlaten. 

Zondag was de luchthaven volledig afgesloten omdat de Boeing 747 van ACT Airlines met een stuk vleugel boven de startbaan hing. De machine is leeggehaald en om zondagnacht naar een parkeerplaats gesleept. Daar wordt het nu aan een verder onderzoek onderworpen.

Inspectie
Alle vier de motoren worden geïnspecteerd. De luchthavendirectie vermoedt dat motorpech de oorzaak van de noodstop was. Waarschijnlijk deed het probleem zich aan de rechterkant van het toestel voor, maar inspectie van de eerste motor aan de rechterzijde door Turkse ingenieurs heeft geen problemen aan het licht gebracht. "Het probleem is nog niet bekend", zegt luchthavendirecteur Jos Roeven.

Dinsdag komt een team van Boeing om mee te helpen bij het onderzoek. Volgens Roeven zal het nog een week duren voor het technisch mankement wordt gevonden en het toestel de luchthaven kan verlaten.

De vracht, bestaande uit groenten en farmaceutische goederen, is overgeladen op vrachtauto’s en andere vliegtuigen.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →