Wiel Stevens leidt onderzoek misbruik oud-katholieke kerk

Print
Wiel Stevens leidt onderzoek misbruik oud-katholieke kerk

Foto ter illustratie Afbeelding: AD

De Roermondse ex-gerechtshofpresident Wiel Stevens gaat gevallen van seksueel misbruik in de oud-katholieke kerk onderzoeken. Dat heeft die kerk op haar website bekendgemaakt.

Stevens is momenteel nog voorzitter van de klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik van de Rooms-Katholieke kerk.

De oud-katholieke kerk is een stroming met ongeveer vijfduizend volgers in 26 parochies in Nederland. In Limburg heeft de kerk alleen een kerngroep in Maastricht. De kerk kent geen celibaat en heeft ook vrouwelijke priesters.

Geschorst
In april van dit jaar werd een Amsterdamse priester van de oud-katholieke kerk geschorst na beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen. Vlak daarvoor werd een priester Nico S. in Cambodja aangehouden omdat hij naaktfoto’s van minderjarige jongens zou hebben gemaakt. Deze priester was voor de oud-katholieken actief op Schiphol.

In de doofpot
Er zouden al eerder in Nederland meldingen zijn geweest van misbruik door deze priester. Die zijn door de kerk in de doofpot gestopt, stelde een slachtoffer eerder dit jaar tegenover de Volkskrant. Volgens secretaris Miranda Konings-Roobol zijn er sinds de twee voorvallen geen nieuwe meldingen binnengekomen.

De twee voorvallen waren volgens Konings-Roobol aanleiding een onderzoekscommissie in te stellen die eventuele slachtoffers ook actief gaat oproepen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →